Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
17. marts 2009Strafferetskontoret2009-792-0828RAJ40910
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 476 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. februar 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 476 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Hvor mange editionskendelser er der udstedt siden 2003fordelt om muligt på politikredse eller lignende?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraRigsadvokaten, som har oplyst følgende:”Det følger af retsplejelovens § 804, stk. 1, at der som led i efter-forskningen af en lovovertrædelse, der er undergivet offentlig påta-le, kan meddeles en ikke-mistænkt pålæg om at forevise eller udle-vere genstande (edition), hvis der er grund til at antage, at en gen-stand, som den pågældende har rådighed over, kan tjene som bevis,bør konfiskeres eller ved lovovertrædelsen er fravendt nogen, somkan kræve den tilbage.Afgørelse om pålæg af edition træffes af retten efter politiets begæ-ring, jf. retsplejelovens § 806, stk. 1. Efter bestemmelsen i § 806,stk. 3, kan politiet dog træffe beslutning om edition, hvis øjemedetvil forspildes, såfremt retskendelse skulle afventes.I praksis anvendes pålæg om edition bl.a. til at fremskaffe oplys-ninger fra pengeinstitutter om indeståender på en mistænkts/sigtetskonti. Som et andet eksempel på anvendelse af pålæg om editionkan nævnes adgangen til at få oplysninger fra teleselskaber om,hvilke telefonnumre en mistænkts/sigtets telefon tidligere har væreti forbindelse med (lagrede teleoplysninger). Ved pålæg om udleve-ring af lagrede teleoplysninger er det dog en betingelse, at reglerneom indgreb i meddelelseshemmeligheden tillige er opfyldt.Herudover kan pålæg om edition anvendes, når der under efter-forskningen af en lovovertrædelse ønskes indhentet oplysninger fraf.eks. pressen eller sygehusvæsenet om kendskab til omstændighe-der i forbindelse med den konkrete sag. Her gælder dog tillige reg-ler om kildebeskyttelse for journalister, jf. retsplejelovens § 172, ogom vidneudelukkelse for læger, jf. retsplejelovens § 170.Rigsadvokaten er ikke i besiddelse af statistiske oplysninger om an-tallet af editionskendelser på landsplan eller fordelt på politikredse.Det kan dog oplyses, at det navnlig i større og mere kompliceredesager om efterforskning af f.eks. økonomisk kriminalitet og narko-tikakriminalitet, ofte vil være nødvendigt at indhente en række edi-tionskendelser i den enkelte sag.I sager om organiseret narkotikakriminalitet, vil der således oftevære en række mistænkte/sigtede, og det vil ofte forekomme, at de2
pågældende f.eks. er i besiddelse af flere telefoner. Opsporing af eteventuelt udbytte fra narkotikakriminalitet vil også i en række til-fælde gøre det nødvendigt at undersøge de mistænktes økonomiskeforhold, herunder deres indestående på bankkonti og lignende.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Rigsadvokaten.
3