Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
3. april 2009Strafferetskontoret2009-792-0819JER40282
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 450 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. februar 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 450 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”I forlængelse af ministerens svar på REU alm. del spørgs-mål 330 og 331, folketingsåret 2006-2007, bedes ministerenoplyse, om ministeren nu finder anledning til at ændre dengældende praksis med hensyn til underretning af forurettedeom løsladelse af gerningsmanden?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende om den gældende prak-sis om underretning af den forurettede om gerningsmandens løsladelse:”Der er ikke fastsat almindelige bestemmelser om, at politiet skalunderrette ofre for forbrydelser, når en varetægtsfængslet ellerdomfældt person bliver løsladt.I forbindelse med justitsministerens besvarelse af spørgsmål nr.330 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del – folketingsåret 2006-07) indhentede Rigspolitiet en udtalelse fra Nordjyllands, Fyns ogKøbenhavns Politi med henblik på at belyse praksis på området.På den baggrund oplyste Rigspolitiet i forbindelse med besvarelsenaf ovennævnte spørgsmål, at politiet ikke systematisk underrettervoldtægts- og voldsofre om løsladelse af en varetægtsfængslet ellerdomfældt person. Om underretning skal gives, beror på en konkretvurdering i hver enkelt sag, herunder om den forurettede har ønsketunderretning, eller om der er et indbyrdes kendskab mellem foru-rettede og gerningsmanden, som indebærer, at den forurettede haren særlig interesse i at blive underrettet, når gerningsmanden løsla-des.Rigspolitiet har på ny indhentet en udtalelse fra de nævnte politi-kredse samt fra Syd- og Sønderjyllands Politi. Politikredsene haroplyst, at der ikke er sket ændringer af den anførte praksis.”Som det fremgår, underrettes den forurettede i dag efter en konkret vur-dering om gerningsmandens løsladelse. Som jeg tilkendegav under før-stebehandlingen i Folketinget af beslutningsforslag nr. B 88 om styrkelseaf indsatsen over for ofre, er der efter regeringens opfattelse behov for atfå set bredt på mulighederne for at styrke indsatsen over for ofre for for-brydelser. Jeg har derfor besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, der bl.a.i lyset af erfaringerne fra de øvrige nordiske lande skal overveje mulig-hederne for en styrket bred indsats på dette område. Spørgsmålet omeventuelt at indføre en generel ordning om underretning i visse tilfældeaf den forurettede om gerningsmandens løsladelse mv. vil indgå i ar-2
bejdsgruppens samlede overvejelser om en styrkelse af indsatsen over forofre for forbrydelser.
3