Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 440 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. februar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 440 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil justitsministeren rette op på den skævhed i Rådet for Dyreforsøg, som fremkommer ved at de fem medlemmer, som repræsenterer brugerne af forsøgsdyr, alle har officielt udpegede stedfortrædere, mens de fem medlemmer, som er udpeget til at repræsentere dyreværnssiden, i intet tilfælde har det, og såfremt ministerens svar er benægtende, vil ministeren så oplyse begrundelsen?”

 

Svar:

 

Det følger af § 10, stk. 2, i lov om dyreforsøg, at justitsministeren udpeger medlemmerne af Rådet for Dyreforsøg for fire år ad gangen efter udtalelse fra et antal myndigheder og organisationer, herunder dyrebeskyttelsesforeninger. Det er muligt at genbeskikke et medlem.

 

Der er ikke i dyreforsøgsloven fastsat bestemmelser, som direkte giver adgang til at udpege suppleanter. En sådan adgang følger imidlertid af § 1, stk. 3, i Rådet for Dyreforsøgs forretningsorden. I medfør heraf har justitsministeren fra tid til anden udpeget suppleanter for enkelte medlemmer af rådet. I henhold til forretningsordenen udløber en suppleants beskikkelsesperiode samtidig med det ordinære medlems.

 

Udpegningen er typisk sket på opfordring fra det pågældende medlem selv. Det beror således på tilfældigheder, at der ikke er udpeget suppleanter for de medlemmer af Rådet for Dyreforsøg, som er udpeget efter indstilling fra henholdsvis dyrebeskyttelsesforeningerne og Det Dyreetiske Råd.  

 

Ved brev af 31. oktober 2008 anmodede Rådet for Dyreforsøg Justitsministeriet om, at der udpeges stedfortrædere for samtlige medlemmer af Rådet for Dyreforsøg. I brevet er bl.a. anført, at spørgsmålet er blevet aktualiseret af, at et af Rådets medlemmer er langtidssygemeldt. Endvidere har to af de medlemmer, der er udpeget efter indstilling fra dyrebeskyttelsesforeningerne meddelt, at de ønsker at træde ud af Rådet, og ikke længere deltager i Rådets møder.   

 

Justitsministeriet har på den baggrund ved brev af 19. december 2008 indhentet en udtalelse fra en række dyrebeskyttelsesforeninger med henblik på udpegning af to medlemmer til en ny fireårig periode. Justitsministeriet anmodede endvidere dyrebeskyttelsesorganisationerne om en udtalelse med henblik på udpegning af fire stedfortrædere for de medlemmer, som udpeges efter udtalelse fra dyrebeskyttelsesforeningerne. Samtidig anmodede Justitsministeriet Det Dyreetiske Råd om en udtalelse med henblik på udpegning af en stedfortræder for det medlem, som er udpeget efter udtalelse fra Det Dyreetiske Råd.

 

Justitsministeriet vil pÃ¥ baggrund af de modtagne udtalelser snarest udpege to nye medlemmer og fem suppleanter til RÃ¥det.Â