Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
10. marts 2009Lovafdelingen2009-792-0815BBO41016
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 430 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. februar 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne-Marie Meldgaard (SF).
Brian Mikkelsen/Torben Jensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 430 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Vil ministeren venligst oplyse, hvilke sanktioner, der gæl-der, hvis en forælder ikke overholder varslingspligten overforden anden forælder i forbindelse med flytning, men flytter tiludlandet med et fælles barn uden den anden forældres videneller samtykke hertil, hvorved den anden forælder bliver fra-taget muligheden for at anlægge sag om bopæl eller foræl-dremyndighed?”Svar:
Efter forældreansvarslovens § 18 skal en forælder, der vil ændre sin ellerbarnets bopæl til udlandet, underrette den anden forælder herom senest 6uger inden flytningen.Hensigten med bestemmelsen er at få forældre til i god tid inden en flyt-ning at orientere hinanden om flytteplaner og på den måde få drøftetspørgsmålet om, hvordan barnet efter en flytning bevarer kontakten tilbegge forældre.Manglende overholdelse af varslingspligten er ikke sanktioneret. Af for-arbejderne til forældreansvarslovens § 18 fremgår i den forbindelse bl.a.følgende (jf. herved lovforslag nr. 133, fremsat af ministeren for familie-og forbrugeranliggender den 31. januar 2007):”Ministeriet er opmærksom på, at det ikke er muligt eller gi-ver mening at sanktionere en manglende overholdelse afvarslingsreglen, men er dog samtidig af den opfattelse, at enmanglende opfyldelse heraf vil kunne indgå som et momentblandt flere, hvis retten skal vurdere, om barnets bopæl skalforblive hos den nuværende bopælsforælder, eller om denskal overføres til den anden forælder. Det påhviler den foræl-der, der flytter, at godtgøre, at varslingspligten er overholdt.”Varslingspligten giver således den anden forælder mulighed for indenflytningen at rette henvendelse til statsforvaltningen og bede om at få fo-retaget en ny vurdering af, hvor barnet skal have bopæl. Derved sikresdet, at det inden flytningen kan blive undersøgt, om flytningen vil værebedst for barnet. Forældrene kan i den forbindelse også anmode statsfor-valtningen om at træffe en midlertidig afgørelse om, hvor barnet skal bo,indtil sagen er endeligt afgjort af retten.
2
Om betydningen af manglende overholdelse af varslingspligten for kom-petencen til at behandle en sag om forældremyndighed og barnets bopæli Danmark henvises til Justitsministeriets samtidige besvarelse afspørgsmål nr. 429 fra Folketingets Retsudvalg.
3