Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
26. november 2008Civil- og Politiafde-lingen2008-150-0914JEE41518
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 42 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. oktober 2008.
Jakob Axel Nielsenfg. justitsminister/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 42 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministerens kommentarer udbedes til artikler i Computer-world 15/10-08:- Dansk politi på data-fiskeri uden dommerkendelser- Politiet: Helt utænkeligt at vi ikke følger tele-regler- Advokat: Politiets data-fiskeri er ulovligt og misbrug.Vil ministeren sikre, at den type adfærd ikke finder sted, og atrygterne om sådan adfærd straks manes i jorden?”
Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:”Rigspolitiet er ikke bekendt med, at politikredsene over forteleselskaberne skulle forsøge at indhente teleoplysninger istrid med gældende regler.Vedrørende de gældende regler og fremgangsmåder kanRigspolitiet generelt oplyse følgende:a.
Efter retsplejelovens § 780, stk. 1, nr. 1, 3 og 4, kan politietforetage indgreb i meddelelseshemmeligheden ved henholds-vis telefonaflytning, indhentelse af teleoplysning og udvidetteleoplysning.Efter retsplejelovens § 783, stk. 1, skal indgreb i meddelel-seshemmeligheden ske efter rettens kendelse. Efter retspleje-lovens § 783, stk. 4, kan politiet dog træffe beslutning om atforetage indgreb i meddelelseshemmeligheden uden forudgå-ende retskendelse, såfremt indgrebets øjemed ville forspildes,hvis rettens kendelse skulle afventes. I så fald skal politietsnarest muligt og senest 24 timer fra indgrebets iværksættelseforelægge sagen for retten.Historiske teleoplysninger (dvs. oplysninger om, hvilke tele-foner mv. eller tilsvarende kommunikationsapparater, der harværet sat i forbindelse med en bestemt telefon mv.) indhentespå baggrund af reglerne om edition, jf. retsplejelovens § 804,jf. § 780.I helt særlige tilfælde kan politiet efter nødretlige principperindhente teleoplysninger uden rettens kendelse, f.eks. for atyde hjælp til en selvmordstruet person.Efter § 15 c i lov om konkurrence- og forbrugerforhold på te-lemarkedet skal udbydere af elektroniske kommunikationsneteller -tjenester (teleudbydere) på begæring af politiet udlevereoplysninger, der identificerer en slutbrugers adgang til kom-2
munikationsnet- og tjenester. Det kan f.eks. være oplysningerom slutbrugerens adgang til internettet (IP-adresser mv.). Op-lysningerne kan indhentes uden retskendelse.b.
Den politimyndighed, som ønsker at iværksætte en tele-fonaflytning mv., har ansvaret for, at de ovenfor beskrevneregler bliver fulgt, herunder at der bliver indhentet de nød-vendige retskendelser.Rigspolitiets Telecenter bistår politikredsene, når det drejersig om indgreb i meddelelseshemmeligheden i form af tele-fonaflytning samt ved indhentelse af teleoplysning og udvidetteleoplysning. Baggrunden herfor er, at der i forhold til så-danne indgreb er etableret en central it-understøtning af poli-tiets behandling af de data, der modtages fra teleudbyderneved indgrebene.I tilknytning til en indhentet retskendelse udfylder politikred-sen en særlig rekvisition vedrørende telefonaflytningen. Detpåhviler den ansvarlige jurist at sikre, at rekvisitionens ind-hold stemmer overens med rettens kendelse. Rekvisitionen ogkendelsen sendes til Rigspolitiets Telecenter, der herefteriværksætter indgrebet i samarbejde med den relevante teleud-byder. Telecenteret påser, at rekvisition og kendelse sendestil teleudbyderen.Hvis indgreb i meddelelseshemmeligheden skal iværksættesuden forudgående retskendelse (”på øjemedet”), skal anmod-ning ligeledes som udgangspunkt ske skriftligt til Rigspoliti-ets Telecenter ved brug af rekvisition. Rekvisitionen skal væ-re underskrevet af en jurist eller chargeret politipersonale ihenhold til politikredsens interne instruktion. Undtagelsesvis,f.eks. i situationer hvor et indgreb skal iværksættes straks,kan anmodningen til telecenteret ske mundtligt fra en be-myndiget person i politikredsen. Politikredsen skal herefterhurtigst muligt foretage skriftlig indberetning til telecenteretved fremsendelse af udfyldt rekvisition.Rigspolitiets Telecenter vil automatisk efter 24 timer afbrydeindgrebet, hvis der ikke foreligger en rekvisition fra politi-kredsen med oplysning om afsagt retskendelse eller med op-lysning om rettens tilkendegivelse af, at indgrebet kan fort-sættes, indtil retten afsiger kendelse. Når kendelse foreligger,sendes denne til telecenteret, der videresender kendelsen tilteleudbyderen.Indhentelse af historiske teleoplysninger iværksættes af denenkelte politikreds ved direkte henvendelse til den relevanteteleudbyder.Rigspolitiet har således som nærmere beskrevet udarbejdetarbejdsrutiner, som sikrer, at politiet overholder retsplejelo-vens regler om iværksættelse af telefonaflytninger mv.”3