Til

Folketinget - Retsudvalget

 

Hermed svar på spørgsmål nr. 388 af 29. januar 2009, der den 6. februar 2009 er omtrykt med ny adressat.

 (Alm. del).

 

 

Kristian Jensen

                     

                                                                    /Lene Skov Henningsen

 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 388:

 

”Hvad er ministerens holdning til, at tyve nemt kan stjæle nummerplader fra biler, fordi pladerne påsættes bilerne på en måde, der gør pladerne nemme at stjæle, og vil ministeren medvirke til, at danske nummerplader fremover skal monteres på en måde, der gør det kompliceret for tyvene at stjæle nummerpladerne?”

 

 

Svar:

 

Jeg er enig i, at det er let at fjerne nummerpladerne fra en bil.

 

I dag monteres nummerpladerne til en bil typisk i plasticrammer, hvori nummerpladen ”klikkes” fast uden brug af skruer, bolte eller lignende særlige fastgøringsmidler. En nummerplade kan dermed også ofte umiddelbart fjernes ved at nummerpladen ”vippes” ud af rammen.

 

Det er i dag overladt til bilforhandlerne og bilejerne, hvordan nummerpladen monteres til en bil. Nummerpladen skal blot fæstnes således, at den ikke falder af under kørslen, og monteringen må ikke sløre læsningen af nummerpladen.

 

Jeg er af den opfattelse, at hvis vi mener noget med, at en bil skal registreres i et register og føre nummerplader, må vi også i et eller andet omfang sikre, at nummerpladerne ikke uden videre kan fjernes fra bilen.

 

Regler om straf er næppe tilstrækkelige til at værne nummerpladeordningen.

 

Men det er en balancegang, hvilke krav til monteringen, der bør stilles.

 

På den ene side må det ikke være helt let at fjerne en nummerplade. På den anden side kan vi ikke stille krav om, at nummerpladen f.eks. svejses til bilens karrosseri. En nummerplade må kunne udskiftes, uden at skade bilen.

 

Og udgiften ved at monterer eller afmontere en nummerplade bør ikke være stor.

 

Man kan så diskutere, om det gør den store forskel, om en nummerplade er monteret i en ”klikramme” – som i dag, eller om nummerpladen er fæstnet med skruer. Den målrettede tyv kan i begge tilfælde få fat i nummerpladen. 

 

Men jeg vil lade undersøge tekniske muligheder for at stille minimumskrav, der er rimelige, til, hvor solidt en nummerplade skal monteres til en bil.

 

 

 

Â