Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 378 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. januar 2009.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 378 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren redegøre for, om regnskaberne er blevet forelagt ministeriet i perioden 2003-2008, og hvad ministeriets reaktioner har været herpå, og hvis ministeriet har fået forelagt oplysningerne bedes redegjort for, hvem der har haft kendskab til regnskaberne, herunder om hvilket omfang daværende justitsminister Lene Espersen har kendt til oplysningerne, jf. artiklen "Ekspolitichef har boet på flere dyre hoteller" i Jyllandsposten den 23. januar 2009 samt REU alm. del - bilag 283?”

 

Svar:

 

Jeg har forstået spørgsmålet sådan, at det vedrører den tidligere rigspolitichefs rejseregnskaber.

 

Som anført i mit brev af 27. januar 2009 til Folketingets Retsudvalg, har Justitsministeriet ikke forud for sagen haft kendskab til administrationen af den tidligere rigspolitichefs tjenesterejser og til de mangler i Rigspolitiets praksis for dokumentation mv. i forbindelse med tjenesterejser, som Rigsrevisionen har påpeget.

 

Administrationen og kontrollen af interne regnskaber i politiet, herunder rejseregnskaber, varetages af Rigspolitiet og politiets interne revision. Sådanne regnskaber forelægges ikke Justitsministeriet.

 

Vedrørende regnskabsopfølgningen på ministerområdet generelt kan det oplyses, at den er tilrettelagt i overensstemmelse med Finansministeriets bekendtgørelse nr. 1693/2006 om statens regnskabsvæsen og udmøntet i ministerieinstruksen. Heri er det bl.a. foreskrevet, at myndighederne på ministerområdet hver måned over for ministeriets Budget- og Planlægningskontor skal indsende en erklæring, hvori det samlede regnskab for den forløbne måned godkendes. Rigspolitiet, skal i den forbindelse bl.a. oplyse, om forbruget af bevillingen i politiet og anklagemyndigheden forekommer rimeligt under hensyntagen til aktiviteterne i den forløbne periode, og om registreringerne i koncernsystemet er i overensstemmelse med bevillingslovene mv.

 

Desuden skal Rigspolitiet og de øvrige myndigheder på ministerområdet bekræfte, at der i tilknytning til regnskabsaflæggelsen er etableret forretningsgange og interne kontroller, som sikrer, at de dispositioner, der er omfattet af regnskabsaflæggelsen, er i overensstemmelse med meddelte bevillinger, love og andre forskrifter samt indgåede aftaler og sædvanlig praksis. I tilfælde af, at myndigheden ikke kan bekræfte ovenstående punkter, skal der redegøres for, hvordan og hvornår forholdene forventes bragt i orden.

 

Justitsministeriet har i forbindelse med de månedlige regnskabsgodkendelser ikke modtaget bemærkninger vedrørende Rigspolitiets rejseregnskaber.