Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 377 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. januar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Leif Lahn Jensen (S).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 377 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Er der planer om at nedlægge Grenå som prøvested for teoriprøver til kørekort til bil og motorcykel, og er der i det hele taget planer om centralisering af området?”

 

Svar:

 

Som det fremgår af Justitsministeriets svar af 3. december 2008 af spørgsmål nr. S 552 fra medlem af Folketinget Jens Christian Lund (S), har Rigspolitiet oplyst følgende om placering og antal af teoriprøvesteder:

 

”Det nuværende system til afvikling af den teoretiske del af køreprøverne blev udviklet i midten af 1980’erne. Det anvendte udstyr er så teknisk – og indholdsmæssigt – forældet, at Rigspolitiet i begyndelsen af 2008 besluttede at udvikle et nyt landsdækkende digitalt teoriprøvesystem til brug ved afvikling af de teoretiske køreprøver. Dette system er nu færdigudviklet.

 

Det overordnede formål med at modernisere og digitalisere afholdelsen af teoriprøver er at understøtte en forbedret færdselssikkerhed ved at øge kvaliteten i prøverne, herunder teoriprøvernes form, indhold og gennemførelse. Samtidig skal digitaliseringen sikre, at det i fremtiden bliver muligt at gennemføre flere teoriprøver pr. uge pr. teoriprøvested, således at borgerne får en højere grad af fleksibilitet i forbindelse med valg af tidspunkt for afholdelse af teoriprøver, samt at flaskehalse og ventetider reduceres.

 

Fremtidigt skal den digitale afholdelse af teoriprøver gennemføres på politistationerne i lokaler, der er indrettet med terminaler. Hver aspirant får plads ved en terminal med høretelefoner, hvor den pågældende kan afvikle teoriprøven i sit eget tempo inden for 45 minutter. Det er således – i modsætning til i dag – ikke forudsat, at det er et samlet hold, der skal aflægge teoriprøven på samme tid og sted, hvilket betyder, at afviklingen af prøverne bliver langt mere fleksibel.

 

Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at der i øjeblikket pågår overvejelser om implementeringen af det digitale teoriprøvesystem i politikredsene. I disse overvejelser indgår en lang række forhold, herunder i relation til økonomiske, geografiske og kapacitetsmæssige konsekvenser ved forskellige implementeringsmodeller. Det skal i den forbindelse bemærkes, at nærheden til brugerne og serviceniveauet er forhold, som vægter særligt højt i forbindelse med fastlæggelsen af antallet og den geografiske placering af teoriprøvestederne. 

 

På nuværende tidspunkt er der således ikke taget stilling til den geografiske placering og antallet af teoriprøvesteder. En sådan stillingtagen vil tidligst ske i løbet af 2. halvår 2009, efter at der er gennemført en række pilotforsøg af det nye system.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse.