Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 372 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. januar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Barbara Bertelsen

 


Spørgsmål nr. 372 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Fredag den 23. januar 2009 blev justitsministeren interviewet til radioavisen på P1 om et - tilsyneladende - nyt initiativ, som skulle gå på et forstærket samarbejde med bl.a. SKAT, for via "Al Capone-modellen" at få fat i mennesker, der får deres indtægter via økonomisk kriminalitet. Da den tidligere justitsminister angiveligt har sat dette samarbejde i gang for adskillige år siden ønskes oplyst, hvornår hun har standset dette samarbejde, som netop blev betegnet som "Al Capone-modellen". Det ønskes i den forbindelse oplyst, hvorfor retsudvalget ikke er blevet orienteret herom.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Indsatsen mod rockermiljøet samt grupper og netværk, der begår alvorlig organiseret kriminalitet, har i flere år været en af politiets højeste prioriteter.

 

Rigspolitiet offentliggjorde i 2002 en plan for en intensiveret indsats mod den kriminalitet og de ordensmæssige problemer mv., der udspringer af rockermiljøet. Denne plan danner fortsat grundlag for politiets indsats i relation til rockermiljøet.

 

Det fulgte heraf, at politiet i endnu højere grad end tidligere skulle forstærke det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde med f.eks. SKAT for at komplementere den politimæssige indsats, som ikke kan stå alene.

 

Rigspolitiet offentliggjorde i 2005 en strategi for en forstærket indsats mod de kriminelle grupper og netværk, der begår alvorligere kriminalitet, med henblik på at fastlægge en overordnet ramme for, hvordan indsatsen mod de kriminelle bander yderligere kunne intensiveres.

 

Strategien, der udmøntes i et løbende samarbejde mellem Rigspolitiet og politikredsene, tager udgangspunkt i den strategiske indsats, som gennemføres målrettet mod rockergrupperne, idet den i nødvendigt omfang tilpasses de omhandlede kriminelle grupper og netværk.

 

Der lægges således som led i den forstærkede indsats mod såvel rockergrupperne som de kriminelle bander vægt på en massiv og sammenhængende myndighedsindsats, herunder navnlig med henblik på afdækning af økonomiske og skattemæssige forhold som et led i den kriminalitetsbekæmpende indsats.

 

På baggrund af bl.a. konflikterne i rocker- og bandemiljøet i efteråret 2008 har Rigspolitiet i samarbejde med Justitsministeriet og politikredsene taget initiativ til som led i den intensiverede politimæssige indsats på området at styrke indsatsen med henblik på yderligere afdækning af økonomiske og skattemæssige forhold.”

 

Jeg kan i forlængelse heraf henvise til aftalen af 4. november 2008 om gennemførelse af politireformen og styrkelse af politiindsatsen, hvoraf det bl.a. fremgår, at efterforskningen af bandemedlemmers økonomiske forhold intensiveres gennem et forstærket samarbejde mellem Rigspolitiet, politikredsene, Statsadvokaten for særlig Økonomisk Kriminalitet og SKAT.

 

Som det således fremgår, har politiet og skattemyndighederne også hidtil haft et tæt samarbejde om bekæmpelse af bl.a. organiseret kriminalitet. Rigspolitiet har som anført yderligere intensiveret dette samarbejde.

 

Jeg kan supplerende oplyse, at Rigspolitiet er ved at udarbejde en statusrapport vedrørende bande- og rockerkriminaliteten i 2008. Når denne rapport foreligger, vil den naturligvis blive oversendt til Retsudvalget.