Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 370 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. januar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen (SF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 370 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Er det dårlige resultat af Kriminalforsorgens Trivselsundersøgelse 2008 efter ministerens opfattelse udtryk for, at Kriminalforsorgens arbejdsmiljøtiltag "Godt Arbejde 2006" er slået fejl og i bekræftende fald, hvad mener ministeren så er årsagen hertil?”

 

Svar:

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at trivselsmålingen efter Kriminalforsorgens opfattelse ikke viser et ”dårligt resultat”, idet Kriminalforsorgen samlet set ligger på niveau med NFA’s landsgennemsnit på de fleste af de dimensioner, som undersøgelsen afdækker, selv om undersøgelsen omfatter en række brancher, hvor rammebetingelserne for arbejdet er væsentligt anderledes end i Kriminalforsorgens institutioner. Målingen indeholder da også opmuntrende budskaber, og den viser, at der er områder, der skal arbejdes med – helt som forventet. Sådanne undersøgelser er netop tænkt som et udviklingsinstrument og ikke som en karakterbog.

 

Det er heller ikke Kriminalforsorgens vurdering, at arbejdsmiljøtiltaget efter ”Camp Godt Arbejde” i 2006 er slået fejl – tværtimod. ”Camp Godt Arbejde” har virket som et effektivt startskud på det arbejde, der nu er igangsat med henblik på at sikre et bedre arbejdsmiljø for medarbejderne. Projektet har således bidraget til, at der nu hersker en fælles forståelse af vigtigheden af at prioritere arbejdet med arbejdsmiljø, lederudvikling og medarbejderudvikling. Som det fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 367, afspejles dette bl.a. i den seneste flerårsaftale for Kriminalforsorgen. Det afspejles desuden i trivselsmålingens høje svarprocent, der indikerer, at ledere og medarbejdere tager arbejdsmiljøet seriøst og gerne vil bidrage med at afdække de udfordringer, Kriminalforsorgen har. En netop gennemført lederevaluering har resulteret i en endnu højere svarprocent, idet 82 pct. af de adspurgte medarbejdere har besvaret spørgsmål vedrørende deres leder.

 

”Camp Godt Arbejde” har også været med til at sætte fokus på Kriminalforsorgens styring af personaleudviklingen. Dette har i den nye flerårsaftale resulteret i en oprustning i Direktoratet for Kriminalforsorgen, idet personaleområdet er blevet styrket med en særlig HR-udviklingsenhed og en sygefraværsenhed.

 

”Camp Godt Arbejde” har desuden resulteret i en række konkrete projekter, som er gennemført med succes. Heraf kan bl.a. nævnes:

 

  1. Formulering af otte krav til lederne i Kriminalforsorgen

Der er udgivet en bog, som beskriver de 8 ledelseskrav, og samtlige ledere er som nævnt netop blevet evalueret af deres medarbejdere med henblik på at afdække, hvorvidt de lever op til disse ledelseskrav.

 

  1. Tankedage
    Næsten alle institutioner har afholdt tankedage, hvor medarbejderne har fået mulighed for at stille forslag til nye ideer på deres arbejdsplads.

 

  1. Supervision
    Der er blevet arbejdet med supervision i nogle forsøgsprojekter. Hvor udbredt supervision vil blive fremover vil afhænge af, hvor mange midler der kan afsættes til formålet, i forhold til hvor mange penge der bliver prioriteret til at begrænse alenearbejde.

 

  1. Færre klik
    Der er blevet gennemført en række forenklinger i Kriminalforsorgens IT-baserede Klientsystem, hvilket har været en stor lettelse for medarbejderne.

 

Jeg kan henholde mig til det, som Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst. Det bemærkes, at øget supervision og mindre alenearbejde er et af de temaer, som indgår i Kriminalforsorgens nye flerårsaftale, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.