Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 37 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. oktober 2008

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Barbara Bertelsen

 

 


Spørgsmål nr. 37 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministeren bedes kommentere artikel i Politiken 2/10-08: "Politireform giver mildere domme efter lang ventetid" samt artiklen "Reform giver mildere straf" i Berlingske Tidende 2/10-08.”

 

Svar:

 

I de omtalte to artikler anføres det bl.a. på baggrund af udtalelser fra formanden for de beskikkede advokater ved Retten i Glostrup, at flere straffesager ved Københavns Vestegns Politi er blevet så gamle, at det har ført til en mildere strafudmåling end normalt.

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigsadvokaten, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”1. Københavns Vestegns Politi har oplyst, at der er et betydeligt ledelsesmæssigt fokus på i 2008 at få indhentet produktionstabet på straffesagsområdet.

 

Kredsen har endvidere oplyst, at der er iværksat en ”oprydningsaktion”, hvor medar­bejdere i anklagemyndigheden arbejder ekstraordinært om aftenen og/eller i weeken­der for at nedbringe antallet af sager, som afventer juridisk behandling. Denne særlige indsats evalueres løbende.

 

Det fremgår af straffelovens § 82, nr. 13, at det ved straffens fastsættelse i almindelig­hed skal indgå som en formildende omstændighed, ”at straffesagen mod gernings­manden ikke er afgjort inden for en rimelig tid, uden at det kan bebrejdes gernings­manden”. Tilsvarende skal det efter straffelovens     § 82, nr. 14, indgå som en formil­dende omstændighed, ”at der er gået så lang tid, siden den strafbare handling blev fo­retaget, at anvendelsen af den sædvanlige straf er unødvendig”. 

 

Københavns Vestegns Politi har anført, at der vil kunne forekomme enkelte eksem­pler, hvor lang sagsbehandlingstid – hos politiet og anklagemyndigheden eller ved dom­stolene – konkret i det enkelte tilfælde har ført til, at straffen er blevet mildere, f.eks. således at der er fastsat en betinget straf i stedet for en ubetinget straf.

 

2. Det er Rigsadvokatens indtryk, at der også i de øvrige politikredse kan forekomme enkelte tilfælde af den nævnte karakter, men at der ikke på nuværende tidspunkt synes at være tale om noget væsentligt problem.

 

Mere generelt kan det oplyses, at der på landsplan arbejdes målrettet på at nedbringe antallet af verserende sager. Det sker bl.a. ved ekstraarbejde efter arbejdstid og i weekenden, og der gennemføres i hele efteråret 2008 omfattende mer­arbejde i de kredse, hvor anklagemyndigheden fortsat har sags ophobninger.

 

Der er endvidere generelt fokus på at effektivisere sagsgange. På længere sigt er der således et stort potentiale for forbedring ved mere systematisk at gennemgå sagsgan­gene med henblik på at finde nye og mere effektive måder at behandle sagerne på.

 

Der er derfor iværksat et omfattende LEAN-projekt, som skal føre til mere effektive sagsgange hos politi og anklagemyndighed. Det iværksatte LEAN-projekt har navnlig fokus på sags- og forretningsgangene hos anklagemyndigheden i politikredsene, men det er besluttet, at projektet skal videreføres og udbredes til hele straffesagsbehandlingen.

 

Det kan endelig oplyses, at Rigsadvokaten er meget opmærksom på den foreliggende problemstil­ling og derfor løbende følger udviklingen.”