Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 364 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. januar 2009.
Brian Mikkelsen
/
 Lars Hjortnæs
Spørgsmål nr. 364 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
â€Ministeren bedes kommentere henvendelsen om DNA-registre, jf. REU alm. del - bilag 240.â€
Svar:
Af den henvendelse, som omtales i spørgsmålet, fremgår det, at en person har været sigtet for vold omfattet af straffelovens § 244, der kan medføre fængsel indtil 3 år. Sigtelsen (påtalen) er efterfølgende blevet opgivet efter retsplejelovens § 721, stk. 1, nr. 2. Efter denne bestemmelse kan påtalen opgives, hvis videre forfølgning ikke kan ventes at føre til, at sigtede findes skyldig.
Herudover fremgår det, at den pågældende person forgæves har forsøgt at få slettet registreringen af sin dna-profil, der er optaget i forbindelse med den nævnte sigtelse.
Justitsministeriet kan i den anledning oplyse følgende om reglerne om opbevaring af dna-profiler:
Opbevaring af dna-profiler er reguleret i lov nr. 434 af 31. maj 2000 om Det Centrale Dna-profil-register med senere ændringer. Efter denne lovs § 2, stk. 2, nr. 1, må der i registrets persondel optages dna-profiler af personer, som er eller har været sigtet for en lovovertrædelse, der efter loven kan medføre fængsel i 1 år og 6 måneder eller derover, eller for overtrædelse af straffelovens § 235, stk. 2 (besiddelse af børnepornografisk materiale), hvis dna-analysen er udført i den pågældende sag på grundlag af biologisk materiale udtaget efter reglerne i retsplejelovens kapitel 72.
Oplysningerne i persondelen skal efter lovens § 3, stk. 1, straks slettes, når (1) sigtelsen er opgivet som grundløs (dvs. efter retsplejelovens § 721, stk. 1, nr. 1), (2) den registrerede person er fyldt 80 år, (3) oplysningerne er tilvejebragt på grundlag af et legemsindgreb, som retten nægter at godkende, (4) oplysningerne er tilvejebragt på grundlag af et legemsindgreb, som retten eller politiet selv efterfølgende finder uhjemlet, eller (5) andre særlige grunde undtagelsesvis taler herfor. Efter § 3, stk. 2, skal oplysninger om en registreret person slettes senest 2 år efter den pågældendes død.
Der henvises i øvrigt til vedlagte besvarelse af spørgsmål nr. 254 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del), hvoraf det fremgår, at Justitsministeriet i lyset af en dom, der er afsagt af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol den 4. december 2008 om bl.a. opbevaring af dna-profiler i Storbritannien, i begyndelsen af næste folketingssamling agter at fremsætte et lovforslag bl.a. om ændring af dna-profil-lovens regler om opbevaring af dna-profiler, således at disse ikke kan opbevares efter en nærmere angiven periode efter en frifindelse eller påtaleopgivelse.