Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
708101_0001.png
708101_0002.png
708101_0003.png
708101_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. juli 2009Lovafdelingen2009-792-0798BBO41239
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 359 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. januar2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mogens Jensen (S).
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 359 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren redegøre for indholdet af den franske PACS(indgåelse af ægteskab mellem såvel hetero- som homosek-suelle) samt regeringens holdning til at anerkende PACS somgyldig ækvivalent i Danmark samt oplyse, hvilke europæiskelande der har anerkendt den franske PACS?”

Svar:

1.

Justitsministeriet lægger ved besvarelsen af spørgsmålet til grund, atder ønskes en generel redegørelse for indholdet af den franske ”Pacte ci-vil de solidarité” (PACS) og en vurdering af, om fransk statsborgerskabog bopæl i Frankrig på den baggrund kan sidestilles med dansk statsbor-gerskab og bopæl i Danmark i relation til indgåelse af registreret partner-skab her i landet, jf. § 2, stk. 3, i lov om registreret partnerskab.Justitsministeriet har indhentet nærmere oplysninger om PACS fra dendanske ambassade i Paris og kan herefter oplyse følgende:Den franske lovgivning om PACS blev gennemført ved lov nr. 99-944 af15. november 1999 som et afsnit i den franske ”Code civil” med følgen-de titel: ”Afsnit XII om den civile solidaritetspagt og papirløst samliv”.Det følger af artikel 515-1, at en civil solidaritetspagt (PACS) er en kon-trakt, der indgås af to myndige fysiske personer af forskelligt køn eller afsamme køn med det formål at opstille rammer for deres samliv. Parternekan i solidaritetspagten selv foretage en nærmere regulering heraf.En civil solidaritetspagt vil ifølge artikel 515-2 være ugyldig, hvis denindgås mellem slægtninge og besvogrede. Solidaritetspagten vil også væ-re ugyldig, hvis den ene person i solidaritetspagten har indgået ægteskabeller allerede har indgået en civil solidaritetspagt.Solidaritetspagten skal ifølge artikel 515-3 registreres. Registreringen eren administrativ foranstaltning, hvorved den civile solidaritetspagt får enretsgyldig dato, og hvorved det sikres, at pagten kan gøres gældende overfor tredjemand. Registreringen foregår på justitskontoret ved retten.Det følger af artikel 515-4, at parterne hæfter solidarisk over for tredje-mand i forhold til gæld, som en af dem har stiftet med henblik på dagligefornødenheder eller med henblik på udgifter til den fælles bolig. Ifølgeartikel 515-5 bliver det indbo, som parterne erhverver efter indgåelse af2
solidaritetspagten, omfattet af fælleseje. Parterne har dog mulighed for ataftale noget andet i solidaritetspagten. Dette gælder som udgangspunktogså øvrige aktiver, som parterne erhverver efter pagtens indgåelse. Iføl-ge den franske skattelovgivning kan parterne opnå sambeskatning efter 3år og derudover opnås en række andre skattemæssige fordele.Den civile solidaritetspagt kan ophæves ved parternes fælles beslutning,hvis den ene part ønsker det, ved død eller hvis den ene part indgår ægte-skab, jf. artikel 515-7. Parterne foretager selv den nærmere deling af de-res aktiver og passiver. Kan de ikke nå til enighed, træffer domstoleneafgørelse om de formueretlige konsekvenser af ophævelsen.

2.

Ifølge §§ 3 og 4 i den danske lov om registreret partnerskab, jf. lovbe-kendtgørelse nr. 938 af 10. oktober 2005, har et registreret partnerskab,der er indgået i Danmark, med enkelte undtagelser samme retsvirkningersom indgåelse af ægteskab.Efter lovens § 2, stk. 2, kan registrering af et partnerskab her i landet kunske, hvis parterne har en nær tilknytning til Danmark i kraft af danskstatsborgerskab eller bopæl her.Lovens § 2, stk. 3, 1. pkt., sidestiller dog statsborgerskab og bopæl i deandre nordiske lande (Finland, Island, Norge og Sverige) med danskstatsborgerskab og bopæl her i landet.I medfør af lovens § 2, stk. 3, 2. pkt., kan justitsministeren endvidere be-stemme, at statsborgerskab og bopæl i et andet land med en lovgivningom registreret partnerskab, der svarer til den danske, skal sidestilles meddansk statsborgerskab og bopæl her i landet. Af forarbejderne til dennebestemmelse, jf. de specielle bemærkninger til bestemmelsen i lov nr.446 af 9. juni 2004 om ændring af lov om ægteskabs indgåelse og opløs-ning og forskellige andre love, fremgår bl.a. følgende:”Spørgsmålet om, hvorvidt et land har en lovgivning om re-gistreret partnerskab, der svarer til den danske, må som hidtilbero på en samlet vurdering af, om den pågældende lovgiv-ning i samme omfang som de danske regler ligestiller regi-streret partnerskab med ægteskab. I modsat fald ville det ikkevære rimeligt at sidestille statsborgerskab eller bopæl i detpågældende land med dansk statsborgerskab.”
3
Efter Justitsministeriets opfattelse er der på baggrund af de foreliggendeoplysninger om den franske ”Pacte civile de solidarité” (PACS) ikkegrundlag for at anerkende PACS i Danmark, med den virkning at franskstatsborgerskab og bopæl i Frankrig kan sidestilles med dansk statsbor-gerskab og bopæl her i landet med hensyn til indgåelse af registreretpartnerskab. Dette skyldes, at den franske PACS-lovgivning ikke ligestil-ler den civile solidaritetspagt med ægteskab i samme omfang, som dedanske regler ligestiller registreret partnerskab med ægteskab.Det tilføjes i den forbindelse i øvrigt, at det franske justitsministeriumden 27. februar 2006 har udtalt følgende i forbindelse med en høring fraden svenske ambassade i Frankrig:”Ægteskab og PACS kan ikke have de samme virkninger, ef-tersom de ikke har de samme formål. Ægteskabet er forenin-gen af en kvinde og en mand, der stifter en familie. Det ska-ber derfor særlige virkninger i forhold til ægtefællerne, bl.a.formueretligt og arveretligt samt vedrørende slægtskab ogadoption.PACS er en kontrakt, der indgås mellem to personer, medhenblik på at opstille rammerne for deres samliv. Den skabernogle af de samme retsvirkninger som ægteskabet (bl.a. påindkomstskatteområdet), men det er ikke meningen, at denskal give partnerne de samme familiemæssige rettighedersom ægteskabet.De forpligtelser, der opstår ved indgåelse af en PACS og densformueretlige virkninger, er undergivet andre retsakter end etægteskab.”

3.

Justitsministeriet kan endelig oplyse, at ministeriet har rettet henven-delse til det franske justitsministerium, der har oplyst, at de franske myn-digheder ikke er i besiddelse af oplysninger om, hvilke europæiske lande,der eventuelt anerkender civile solidaritetspagter, der er indgået i henholdtil den franske PACS-lovgivning.
4