Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 355 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. januar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 355 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Agter ministeren, idet omfang almennyttige boligforeninger og andre udlejere ikke under den nuværende administration af puljen til videoovervågning kan søge og få bevilget midler fra denne, at medvirke til, at boligforeningerne kan ansøge om økonomiske midler fra denne i fremtiden?”

 

Svar:

 

Der er på finansloven for 2008 og 2009 afsat en samlet pulje på 12,5 mio. kr. til opsætning af tv-overvågningsudstyr ved eksempelvis gågader, værtshusområder og offentlige pladser, hvor der er risiko for overfald og anden kriminalitet.

 

Det følger af finansloven for 2008, at puljen skal administreres af Rigspolitiet og skal udmøntes efter ansøgning fra de enkelte politikredse. F.eks. boligforeninger og andre udlejere har således ikke mulighed for få bevilget midler fra den omhandlede pulje.

 

Der er imidlertid ikke noget til hinder for, at puljen anvendes af politiet til at etablere tv-overvågning af f.eks. offentligt tilgængelige arealer i udsatte boligområder i kriminalitetsforebyggende øjemed. Rigspolitiet har således oplyst, at Midt- og Vestsjællands Politi ud fra et politimæssigt synspunkt har besluttet at lade en del af det frit tilgængelige område i Askerødbebyggelsen i Hundige tv-overvåge ved politiets foranstaltning. Denne tv-overvågning forventes iværksat sidst på foråret 2009.

 

Som tidligere tilkendegivet bl.a. ved besvarelsen af spørgsmål nr. S 571 stillet af medlem af Folketinget René Skau Björnsson (S) har jeg stor forståelse for, at boligforeninger i stærkt belastede områder kan have ønske om at foretage tv-overvågning af områder, som benyttes til almindelig færdsel. De gældende regler åbner imidlertid ikke mulighed herfor, men som anført i den nævnte besvarelse har jeg bedt mine embedsmænd om at se på mulighederne for at udvide reglerne i tv-overvågningsloven om privates muligheder for at foretage tv-overvågning og at udarbejde et oplæg herom.