Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
701379_0001.png
701379_0002.png
701379_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
22. juni 2009Civil- og Politiafde-lingen2008-150-0910JEE41440
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 35 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. oktober 2008.
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 35 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvordan vurderer ministeren mulighederne for at udnytte ogudvide Center for Terroranalyses kompetencer i forhold tilbekæmpelse af organiseret kriminalitet og bandekriminali-tet?”

Svar:

1.

Center for Terroranalyse (CTA) blev oprettet i PET pr. 1. januar 2007og består af medarbejdere fra PET, FE, Udenrigsministeriet og Bered-skabsstyrelsen, men kan efter behov udvides med medarbejdere fra andremyndigheder.Ansvaret for CTA’s virksomhed er placeret hos PET, og en følgegruppebestående af repræsentanter for de deltagende myndigheder drøfter lø-bende CTA’s virke og fastlægger prioriteter for centrets aktiviteter.CTA har efter sit kommissorium til formål at medvirke til at ruste sam-fundets samlede sikkerheds- og beredskabsarbejde bedst muligt til atimødegå de nye udfordringer på terrorområdet, der hidrører fra det æn-drede trusselsbillede, samt tilvejebringe et strategisk og taktisk beslut-ningsgrundlag i form af systematisk udarbejdede analyser og trusselsvur-deringer i relation til terrortruslen i forhold til Danmark, som er baseretpå et så bredt og relevant oplysningsgrundlag som muligt. CTA er såle-des først og fremmest en analyseenhed, som skal arbejde på grundlag afefterretninger og oplysninger, der indhentes af og beror hos de deltagen-de myndigheder.Det fremgår af kommissoriet, at det i samarbejdet mellem CTA og dedeltagende myndigheder løbende skal sikres, at der ikke sker unødigtdobbeltarbejde eller udarbejdes konkurrerende analyser om samme em-ner.CTA’s virksomhed skal medvirke til at sikre den bedst mulige udveks-ling af oplysninger, herunder efterretningsoplysninger, på tværs af myn-dighedsskel med det formål at varsle i tide, således at de rette myndighe-der bliver i stand til at træffe de nødvendige foranstaltninger med henblikpå at imødegå eventuelle trusler på et så tidligt tidspunkt som muligt.Efter kommissoriet skal CTA endvidere bidrage til at styrke den over-ordnede fastlæggelse af aktuelle prioriteter og indsatsområder på det sik-2
kerheds- og efterretningsmæssige område i relation til terror samt med-virke til at styre videre efterretningsindhentninger, ligesom centeret skalbidrage til grundlaget for den nationale beredskabsplanlægning og øvel-sesvirksomhed på internationalt, nationalt, regionalt og lokalt niveau.Opgaver af operativ karakter, herunder bl.a. indhentning af oplysningerog efterretninger, varetages uændret af de deltagende myndigheder.

2.

CTA skal i medfør af kommissoriet primært beskæftige sig med føl-gende tre hovedområder:Trusselsvurderinger, både generelle og i forhold til konkretetrusler og i forhold til relevante miljøer og netværk i Danmark.Vurderinger af terrorgrupper og trusler i udlandet af betydningfor Danmark.Tendensanalyser af forskellige terrorrelaterede fænomener,f.eks. radikalisering og terrorfinansiering mv.
Det fremgår af CTA’s kommissorium, at centeret i begrænset omfang ogefter konkret anmodning vil kunne beskæftige sig med andre emner endterror, som vil kunne udgøre en trussel i eller mod Danmark. Det drejersig især om analyser vedrørende ekstremisme.

3.

CTA’s følgegruppe overvejer løbende den videre udvikling af CTA,og jeg er bekendt med, at følgegruppen også i den forbindelse overvejermuligheden for at justere og yderligere styrke centerets arbejds- og ana-lyseopgaver, herunder bl.a. ved bredere trusselsvurderinger f.eks. i for-hold til organiseret kriminalitet. Hvis følgegruppen måtte finde en sådanændring hensigtsmæssig efter en samlet faglig og ressourcemæssig vur-dering, vil jeg naturligvis se herpå og drøfte spørgsmålet med de delta-gende myndigheder.I den forbindelse skal jeg dog henlede opmærksomheden på, at Rigspoli-tiets Nationale Efterforskningsstøttecenter (NEC) allerede i dag udarbej-der både generelle tendensanalyser og konkrete efterforskningsoplæg tilbrug for politikredsenes indsats mod bande- og rockerkriminalitet.
3