Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
649485_0001.png
649485_0002.png
649485_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
26. februar 2009Politikontoret2009-150-1001RPH40073
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 345 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. januar 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Nonbo (V).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 345 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Er det digitale fototek snart fuldt implementeret, som anførtved Retsudvalgets besøg hos Rigspolitiet den 12. marts 2008,jf. REU alm. del - bilag 273 2007/08 (2. samling), og kan detanvendes til fotokonfrontationer over for vidner og forurette-de?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Et nyt nationalt digitalt fotoregister – til erstatning for de fy-siske mapper med fotografier af gerningsmænd mv., som idag anvendes og vedligeholdes i politikredsene og Rigspoli-tiet – er udviklet, men endnu ikke sat i drift.Rigspolitiet har således valgt at prioritere, at samtlige foto-grafier af gerningsmænd mv., der findes i det nuværende fo-totek, bliver digitaliseret, forinden det digitale fotoregistersættes i drift.Det er Rigspolitiets forventning, at implementeringen af detnationale digitale fotoregister – herunder uddannelse af samt-lige brugere og digitalisering af fotografier – er gennemført ialle politikredse inden sommeren 2009.Det overordnede formål med at digitalisere det nuværende fo-totek er at understøtte en mere effektiv og sikker håndteringaf fotografier af gerningsmænd mv. til brug for efterforskningog strafforfølgning. Digitaliseringen skal endvidere medvirketil at forbedre kvaliteten af de optagne fotografier og anven-delsen heraf.Det digitale fotoregister består af et system til digital fotogra-fering og et system, hvor der digitalt kan søges efter fotogra-fier. Fotografering foregår fra arbejdsstationer placeret i foto-rum på de enkelte politistationer. Søgning efter fotos kan fo-retages fra samtlige af politiets standardarbejdspladser. Derkan søges efter en specifik eller flere mulige gerningsmænd,ligesom der kan søges på signalementsoplysninger – eksem-pelvis til brug for forevisning eller til fotokonfrontation.Herved opnås klare forbedringer i forhold til den hidtidigemåde at arbejde med fotografier af gerningsmænd mv., hvorpersonalet i de enkelte politikredse blandt andet skal frem-sende negativer til fremkaldelse, afvente at fotografiernekommer retur fra fremkaldelse samt indsætte dem i fysiske2
mapper. Hertil kommer, at der i det nationale digitale fotore-gister kan søges på tværs af samtlige politikredse frem for –som hidtil – at kredsene kun kan søge i egne optagede foto-grafier, og ellers manuelt må rekvirere fotografier fra Rigspo-litiets fototek.Det skal endvidere bemærkes, at de polititjenestemænd, derindtil videre har testet det nationale digitale fotoregister, harvurderet, at fotoregisteret vil udgøre et væsentligt løft i detefterforskningsmæssige arbejde.”
3