Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
677197_0001.png
677197_0002.png
677197_0003.png
677197_0004.png
677197_0005.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
30. april 2009Politikontoret2009-150-0996AMC40803
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 339 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. januar 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 339 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren overveje at forhøje bøden til personer, dermedvirker/deltager i hooliganisme og andre uroligheder iforbindelse med fodbold, fra de nuværende 500 kr., til et væ-sentligt højere beløb, da den nuværende bødestørrelse ikkehar nogen nævneværdig betydning?”

Svar:

De forskellige former for kriminalitet, som begås i tilknytning til fod-boldkampe, bliver straffet med udgangspunkt i det strafniveau, der i øv-rigt gælder for de pågældende lovovertrædelser. I den forbindelse vil detbl.a. være en strafskærpende omstændighed, hvis gerningen er udført afflere i forening, er særlig planlagt eller er led i omfattende kriminalitet,eller hvis gerningsmanden har udvist særlig hensynsløshed. Der skal des-uden generelt lægges vægt på bl.a. forbrydelsens grovhed, herunder denskade, fare og krænkelse, som er forbundet med lovovertrædelsenEn række af de former for kriminalitet, der begås i forbindelse med hoo-liganisme, vil normalt blive straffet med fængsel.Som udgangspunkt straffes vold efter straffelovens § 244 også i første-gangstilfælde med ubetinget frihedsstraf, medmindre der foreligger sær-ligt formildende omstændigheder. Som et konkret eksempel kan nævnes,at den mand, der under en landskamp løb ind på banen og angreb dom-meren, ved landsretten blev idømt 20 dages ubetinget fængsel for forsøgpå vold og for ulovlig indtrængen på et ikke-frit tilgængeligt sted. Derblev ved strafudmålingen lagt vægt på, at sportskampe skal kunne gen-nemføres uden indgriben fra udenforstående over for deltagerne i kam-pen og ikke mindst kampens dommer, og at generalpræventive hensynderfor talte stærkt for at anvende ubetinget frihedsstraf for voldsudøvelsefra udenforstående.Efter straffelovens § 134 a straffes deltagere i slagsmål eller i anden grovforstyrrelse af ro og orden på offentligt sted, hvis de har handlet efter af-tale eller flere i forening, med fængsel indtil 1 år og 6 måneder.Brug af fyrværkeri ved fodboldkampe kan efter omstændighederne lige-ledes føre til frihedsstraf. I en sag om afbrænding af romerlys på tilskuer-tribunerne på Brøndby Stadion har anklagemyndigheden således rejsttiltale for overtrædelse af straffelovens § 252 om nærliggende fare for2
nogens liv og førlighed. Den konkrete sag er endnu ikke afgjort, menovertrædelse af denne bestemmelse vil normalt føre til udmåling af enfrihedsstraf.Tilsvarende vil kast af genstande efter andre personer afhængigt af dekonkrete omstændigheder – herunder hvad der kastes med – kunne straf-fes som vold eller eventuelt som overtrædelse af § 252. I begge tilfældevil der normalt blive idømt en frihedsstraf.Ved hærværk af større omfang (hvor skaden overstiger ca. 15.000 kr.),eller hvor gerningsmanden tidligere er dømt for hærværk mv., vil dernormalt også blive idømt en frihedsstraf.Rigsadvokaten har til brug for besvarelsen og til illustration af strafni-veauerne ved overtrædelse af straffeloven i forbindelse med fodbold-kampe oplyst følgende:”Som et eksempel kan henvises til en afgørelse, som er refe-reret i Tidsskrift for Kriminalret fra 2005 (TfK 2005.86 V),hvor en tiltalt blev idømt 40 dages ubetinget fængsel forovertrædelse af straffelovens § 244 ved efter en foldbold-kamp på vej ud fra stadion uden forinden at være blevet pro-vokeret at have tildelt en anden foldboldtilskuer et knytnæve-slag i ansigtet.Herudover kan nævnes en anden sag fra TfK 2007.499 V,hvor den tiltalte, der var tilskuer til en fodboldkamp, blevidømt 60 dages ubetinget fængsel for overtrædelse af straffe-lovens § 244 ved under tumult, som to kontrollører (A og B)forsøgte at dæmpe, at have sparket B i maven, og ved der-næst under en episode, hvor A forsøgte at skærme en person,der var udsat for fysiske angreb, at have tildelt A tre knytnæ-veslag på henholdsvis øret og i hovedet.Vedrørende trusler om vold i forbindelse med en fodbold-kamp kan nævnes en sag, der fremgår af TfK 2007.216 V,hvor en tiltalt blev idømt 30 dages ubetinget fængsel forovertrædelse af straffelovens § 119, stk. 1, samt ordensbe-kendtgørelsens § 18, jf. § 3, stk. 1. I sagen blev den tiltaltefundet skyldig i efter en fodboldkamp uden for et stadion,hvor nogle ”uromagere” var til stede, at have råbt til gruppen,at de skulle smadre to civilklædte betjente. Det blev ansetsom en skærpende omstændighed, at truslen havde karakteraf en opfordring til en større gruppe personer om at udøvevold mod to politiassistenter.”
3
Deltagere i slagsmål eller i anden grov forstyrrelse af ro ogorden på offentligt sted kan endvidere, såfremt de har handletefter aftale eller flere i forening, straffes med fængsel indtil 1år og 6 måneder, jf. straffelovens § 134 a.I den forbindelse kan der henvises til TfK 2008.683 Ø, hvorto tiltalte blev idømt 30 dages betinget fængsel for overtræ-delse af straffelovens § 134 a ved inden en fodboldkamp mel-lem foldboldklubberne Brøndby og FCK sammen med etstørre antal erklærede FCK-tilhængere at have gået fra for-skellige steder på Vesterbro som en gruppe til Enghave Pladsog derfra ned på perronen på Enghave Station med henblik påat indlade sig i et slagsmål med de Brøndby-tilhængere, somankom til stationen med tog.”Foruden efter straffeloven vil uroligheder og voldelig optræden i forbin-delse med fodboldkampe – afhængigt af de nærmere omstændighederved overtrædelsen – kunne resultere i sigtelse og tiltale efter bekendtgø-relsen om politiets sikring af den offentlige orden mv. (ordensbekendtgø-relsen).Rigsadvokaten har til brug for besvarelsen oplyst følgende om strafni-veauet efter ordensbekendtgørelsen:”I forhold til ordensbekendtgørelsen vil der som oftest væretale om overtrædelse af § 3, stk. 1, der omfatter ”almindeliggadeuorden” og visse tilfælde af voldelig optræden/slagsmål,eller eventuelt overtrædelse af § 4, stk. 1, om forbud modsammenstimlen, der er egnet til at forstyrre den offentlige or-den.I Rigsadvokatmeddelelse nr. 10/2005 er der fastsat retnings-linjer for strafpåstanden i sager om overtrædelse af ordensbe-kendtgørelsen.Som eksempel herpå kan nævnes, at gadeuorden som ud-gangspunkt straffes med en bøde på 600 kr. Hvis der samti-dig med gadeuorden finder sammenstimlen sted, herunderved fodboldkampe og lignende arrangementer, er bøden på1.000 kr.Er der tale om voldelig optræden/slagsmål, som vurderes tilat være omfattet af ordensbekendtgørelsens § 3, stk. 1, fast-sættes der som udgangspunkt en bøde på 800 kr., der forhøjestil 1.500 kr., hvis der ved overtrædelsen er sket skade på enanden person.
4
Som det fremgår, kan straffen for deltagelse i vold og andre uroligheder iforbindelse med fodboldkampe afhængig af omstændighederne varierefra en bøde på mellem 600 og 1.500 kr. ved overtrædelse af ordensbe-kendtgørelsen til en længere frihedsstraf, hvis der er sket overtrædelse afstraffeloven.Særligt for så vidt angår bøderne for overtrædelse af ordensbekendtgørel-sen er disse senest i 2005 forhøjet under hensyn til pris- og lønudviklin-gen. Justitsministeriet vil drøfte med Rigsadvokaten, om der eventueltkan være anledning til initiativer i retning af yderligere forhøjelser.
5