Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 330 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. januar 2009.
Brian Mikkelsen
/
 Anette Arnsted
Spørgsmål nr. 330 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
â€Ministeren bedes kommentere henvendelse af 5/1-09 fra Lilly B. Tang, Rødvig, vedrørende fartbøder, jf. REU alm. del – bilag 222.â€
Svar:
Den pågældende henvendelse vedrører bøder, herunder navnlig bødeniveauet i sager om spirituskørsel.
I henvendelsen anføres det således bl.a., at bødeniveauet i sager om spirituskørsel fører til urimelige resultater, idet de indtægtsbestemte bøder ikke blot rammer gerningsmanden, men også dennes familie.
Det nuværende bødeniveau er fastlagt ved lov nr. 363 af 24. maj 2005 om ændring af færdselsloven (Sanktionsfastsættelse i sager om spirituskørsel m.v.). Det er i bemærkningerne til det pågældende lovforslag forudsat, at spirituskørsel med en promille mellem 0,51 og 2,00 som udgangspunkt skal straffes med en bøde svarende til 1 måneds nettoløn gange promillen. I gentagelsestilfælde, eller hvis promillen overstiger 2,00, skal der som udgangspunkt fastsættes en frihedsstraf.
Jeg finder ikke grundlag for at ændre reglerne på området. Bøder bør i sagens natur være følelige, og straffelovens almindelige regler om straffens fastsættelse giver efter min opfattelse domstolene de fornødne muligheder for at tage at tage de individuelle hensyn i forbindelse med bødeudmålingen, der måtte være nødvendige, ligesom der efter straffuldbyrdelseslovens kapitel 16 og regler udstedt i medfør heraf er mulighed for at give en kortere henstand med betaling af bøden og fastsætte en afdragsordning.