Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 314 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. januar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen (SF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Barbara Bertelsen

 


Spørgsmål nr. 314 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministeren bedes kommentere artiklerne "København: Toldere: Vi er magtesløse" fra Nordjyske Stiftstidende den 29. december 2008 og "Bandekrigen giver pushere frit spil i København" fra Politiken den 28. december 2008 samt tilkendegive om der efter ministeren vurdering er behov for en øget koordinering mellem politi og skattemyndighederne.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet vedrørende artiklen om indsatsen mod narkotikakriminalitet i København indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Københavns Politi har bl.a. oplyst, at man er bekendt med, at der i medierne har været forlydender om, at narkotikaindsatsen i Københavns politikreds skulle være styrtdykket i 2007. Denne konklusion er draget på baggrund af en opgørelse fra Rigspolitiet over omfanget af beslaglæggelser på narkotikaområdet. Beklageligvis har det vist sig, at opgørelsen for København Politis vedkommende er behæftet med fejl. De tal for 2007, der er gengivet i den omhandlede artikel i Politiken, er således ikke korrekte.

 

De korrigerede antal narkobeslag i København i 2007 er rettelig følgende:

 

Amfetamin:   322

Ecstasy:         126

Hash:           3682

Heroin:          540

Kokain:        1104

 

Det kan i øvrigt oplyses, at der som udgangspunkt for indsatsen ligger en strategi, hvorefter der lokalt skal søges at skabes så megen tryghed som muligt dels i områder med narkotikaproblemer og dels i forbindelse med besøg i restaurationsvirksomheder i lokalområdet.

 

Københavns Politi vurderer derfor til stadighed, hvorledes personaleressourcerne bedst muligt kan bruges ud fra en helhedsbetragtning. Den igangværende ”bandekonflikt” og den deraf følgende øgede tryghedsskabende, synlige og præventive politimæssige indsats betyder naturligvis, at denne indsats er prioriteret meget højt. Samtidig er Københavns Politi klar over problematikken vedrørende indtagelse af narkotika, narkotikasalg, prostitution mv. og de heraf følgende gener og ulemper for borgere og beboere på Vesterbro. På denne baggrund er politiets målrettede indsatser herimod højt prioriteret, således at der foretages både uniformerede og civile indsatser på indre Vesterbro.

 

Københavns Politi vil også i 2009 fokusere på disse indsatser og herunder i samarbejde og dialog med borgere, beboere og andre myndigheder sætte ind over for kriminaliteten i området.

 

Netop samarbejdet med SKAT er i relation til banderne og den dertil ofte knyttede narkokriminalitet særdeles betydningsfuldt. Dette samarbejde er derfor særligt prioriteret på såvel strategisk som operationelt niveau og har været det gennem de seneste år. Dette samarbejde fortsætter og justeres løbende, således at det er tilpasset de aktuelle kriminalitetsudfordringer, som samfundet står overfor.

 

Rigspolitiet kan i øvrigt oplyse, at Rigspolitiet i 2008 har indgået en samarbejdsaftale med SKAT, der fastlægger de overordnede retningslinier for samarbejdet mellem myndighederne.

 

Samarbejdsaftalen er indgået for at styrke samarbejdet mellem SKAT og Rigspolitiet, så indsatsen inden for fælles interesseområder, herunder navnlig narkotikakriminalitet og økonomisk kriminalitet begået af personer i rocker- og bandemiljøet, yderligere kan forbedres og effektiviseres.

 

Der er i forlængelse af samarbejdsaftalen nedsat et centralt samarbejdsforum mellem SKAT og Rigspolitiet med henblik på drøftelse af det løbende samarbejde mellem myndighederne og i den forbindelse identificere nye områder, hvor samarbejde og vidensdeling kan være relevant og formålstjenligt.

 

Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at såvel Rigspolitiet som politikredsene løbende samarbejder med SKAT i forbindelse med konkrete sager og projekter i relation til bekæmpelse af f.eks. narkotikakriminalitet og økonomisk kriminalitet begået af personer i rocker- og bandemiljøet.

 

Det kan endelig oplyses, at SKAT permanent har udstationeret en medarbejder i Rigspolitiet med henblik på at støtte politiets efterforskninger inden for de fælles interesseområder, ligesom de svenske toldmyndigheder på deltid har udstationeret en medarbejder i Rigspolitiet, der primært beskæftiger sig med bekæmpelse af narkotikakriminalitet.”

 

Hvad angår spørgsmålet vedrørende artiklen om toldvæsenet, kan jeg henvise til skatteministerens besvarelse af samme spørgsmål.

 

Mere generelt kan jeg i øvrigt oplyse, at skatteministeren og jeg på et møde om to uger vil drøfte, hvordan samarbejdet mellem politiet og SKAT yderligere kan intensiveres i indsatsen mod bande- og rockerkriminalitet, der som bekendt bl.a. har karakter af narkotikakriminalitet.