Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 305 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. december 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Barbara Bertelsen

 

 


Spørgsmål nr. 305 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Med henvisning til vedlagte artikel fra Berlingske Tidende 22. december 2008 "Politikere klar til lovændringer", bedes ministeren redegøre for omstændighederne vedr. udviste der vender tilbage til Danmark.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelser fra Rigsadvokaten og Rigspolitiet, hvortil der henvises.

 

Rigsadvokaten har oplyst følgende:

 

”Den nævnte artikel fra Berlingske Tidende drejer sig om udlændinge, der vender til­bage til Danmark, selv om de er udvist med tidsbegrænset eller permanent indrejse­forbud. Det fremgår bl.a. af artiklen, at indrejse og ophold her i landet i strid med et indrejseforbud alene straffes med en advarsel.

 

Jeg kan oplyse, at det følger af udlændingelovens § 59, stk. 1, nr. 2, at en udlænding, som indrejser her i landet i strid med et indrejseforbud eller et tilhold meddelt i hen­hold til tidligere udlændingelove, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder. Det samme gælder for udlændinge, som opholder sig her i landet uden fornøden tilla­delse, jf. § 59, stk. 1, nr. 3.

 

Rigsadvokaten har senest ved Rigsadvokatmeddelelse nr. 7/2006 fastsat vejledende retningslinjer for bødepåstande mv. i sager om overtrædelse af udlændingelovens § 59. De vejledende retningslinjer er løbende blevet ændret navnlig som følge af, at der i de senere år er gennemført en række ændringer af udlændingelovens § 59 bl.a. med henblik på at skærpe straffene. Herudover er der i 2005 foretaget regulering i lyset af den økonomiske udvikling af de vejledende bødetakster for overtrædelser af udlæn­dingelovens § 59 på områder, hvor der ikke ved lovgivning er sket skærpelser. Ud­lændingelovens § 59, stk. 1, nr. 2 og 3, har ikke været omfattet af de strafskærpelser, der er gennemført de senere år. 

 

Efter de nugældende vejledende retningslinjer afgøres overtrædelse af udlændingelo­vens § 59, stk. 1, nr. 2, om indrejse her i landet i strid med et indrejseforbud eller et tilhold meddelt i henhold til tidligere udlændingelove i førstegangstilfælde som ud­gangspunkt med en indenretlig advarsel eller en bøde på 1.400 kr. I gentagelsestil­fælde skal der af anklagemyndigheden nedlægges påstand om frihedsstraf.

 

For så vidt angår overtrædelse af udlændingelovens § 59, stk. 1, nr. 3, om ophold her i landet uden fornøden tilladelse er udgangspunktet en bøde på 600 kr. stigende med 200 kr. for hver måned ud over den første.

 

Det skal dog bemærkes, at de anførte bødetakster alene er vejledende. Efter en kon­kret vurdering kan der således være grundlag for at udmåle bøder, der er højere eller lavere end den vejledende bødetakst.”

 

Rigspolitiet har oplyst følgende:

 

”Politiet fører ikke statistik over antallet af udlændinge, der overtræder deres indrejseforbud. Rigspolitiet har således ikke på grundlag af et statistisk materiale mulighed for at belyse de situationer, hvor en udvist udlænding overtræder et meddelt indrejseforbud.

 

De udlændinge, der udvises ved dom eller ved en administrativ afgørelse med et indrejseforbud, kan forud for den dom/afgørelse, der gav anledning til indrejseforbuddet, have haft forskellige grader af tilhørsforhold til det danske samfund. Nogle har ikke haft egentlig tilknytning overhovedet (turister, udlændinge med ulovligt ophold), andre har haft et forudgående langvarigt lovligt ophold med bopæl, familie (ægtefælle/børn), arbejde mv. Efter Rigspolitiets opfattelse vil navnlig den sidstnævnte gruppe kunne have et incitament til at vende tilbage, efter at de er udsendt af Danmark, og dermed overtræde det meddelte indrejseforbud.”

 

Der kan supplerende henvises til Justitsministeriets besvarelser af 13. maj 2008 af spørgsmål nr. S 1355 fra medlem af Folketinget Morten Messerschmidt (DF) og af 25. august 2008 af spørgsmål nr. 945 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.

 

Som det fremgår heraf, foretages politiets kontrol af udlændinges opholdsgrundlag – herunder af om personer er indrejst i strid med et indrejseforbud – i politikredsene på baggrund af risikovurderinger, analyser og lokale forhold.

 

Særligt for så vidt angår kontrollen i de grænsenære områder er der i fler-årsaftalen for 2007-2010 for politiet og anklagemyndigheden afsat ressourcer til Syd- og Sønderjyllands Politi og til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi med henblik på at skærpe indsatsen i grænseområderne. For at understøtte en effektiv udnyttelse og styring af de ressourcer, der er tildelt til løsning af opgaverne i grænseområderne, er der i resultatkontrakterne for politidirektørerne i henholdsvis Syd og Sønderjyllands Politi og i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi opstillet mål for denne særlige indsats, herunder mål for omfanget af kontroller.

 

Rigspolitiet har i samarbejde med udlændingekontrolafdelingerne i Syd- og Sønderjyllands Politi samt Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi udviklet en metode til at måle bl.a. antallet af sager vedrørende menneskesmugling og ulovligt ophold.

 

Endvidere er der fastsat fem væsentlige kontrolniveauer:

• Niveau 1-kontroller, der omfatter den daglige patruljering i grænsenære områder.

• Niveau 2-kontroller, der vedrører større kontroller på veje samt togtrafikken og i havne.

• Niveau 3-kontroller, der indeholder de samme elementer som niveau 2-kontrollerne, men med deltagelse af andre myndigheder.

• Niveau 4-kontroller, der omfatter kontrol af illegalt arbejde.

• Niveau 5-kontroller, der vedrører understøttelse af veterinære kontroller.

 

Konstateres det ved politikredsenes kontrolvirksomhed – eller anden politimæssig virksomhed – at en person, der er udvist ved dom med indrejseforbud, på ny er indrejst i Danmark, foreligger der som omtalt en overtrædelse af udlændingelovens § 59, stk. 1, nr. 2, der kan straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder. I sådanne sager vil udlændingen kunne blive varetægtsfængslet, straffet for overtrædelse af udlændingeloven og på ny udsendt af landet.