Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
607343_0001.png
607343_0002.png
607343_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
6. november 2008Lovafdelingen2008-792-0693LOJ41466
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 30 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. oktober 2008.
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 30 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Af Kriminalforsorgens statistik for 2007 fremgår det, atfund af våben og euforiserende stoffer er konstant. Vil mini-steren redegøre for, hvordan Kriminalforsorgen bekæmper, atindsatte i de danske fængsler og arresthuse er i besiddelse afvåben og euforiserende stoffer, og kan det tænkes, at indsattebærer våben og euforiserende stoffer som aldrig bliver fun-det?”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der i perioden 2003-2007 er sket et fald i antallet af fund af narkotika og våben i Kriminalfor-sorgens institutioner.Der er tale om et fald, som givetvis hænger sammen med, at der i forbin-delse med flerårsaftalen for Kriminalforsorgen for 2004-2007 bleviværksat en række initiativer som led i regeringens politik om nul-tolerance over for narkotika og andre stoffer, der er forbudt efter den al-mindelige lovgivning.Der er blandt andet blevet ansat flere narkotikahundeførere, alle fængslerog arresthuse er blevet udstyret med detektorkarme og håndholdte metal-detektorer, og alle lukkede fængsler samt de største arresthuse (Odense,Helsingør og Århus) har fået bagagescannere. Der er herudover indførtstikprøvevis urinprøvekontrol, således at der nu årligt udtages ca. 40.000urinprøver i Kriminalforsorgen. Nul-tolerance-politikken håndhævesimidlertid ikke kun gennem øget kontrol af de indsatte mv., men sker ikombination med en betydelig oprustning af behandlingsindsatsen overfor stofmisbrugere i fængslerne. Med virkning fra 1. januar 2007 blev dersåledes indført en behandlingsgaranti for stofmisbrugere i Kriminalfor-sorgen. Der er i overensstemmelse hermed gennem de seneste år opretteten lang række behandlingsafdelinger og behandlingstilbud i Kriminalfor-sorgens institutioner for at kunne tilbyde indsatte i såvel åbne som lukke-de fængsler og arresthusene behandling for stofmisbrug.For så vidt angår de nævnte kontroltiltag bemærkes, at Direktoratet forKriminalforsorgen har tilkendegivet over for institutionerne, at alle besø-gende til indsatte i lukkede fængsler og arresthuse skal undersøges meddetektor før besøg, og indsatte skal undersøges med detektor og kropsvi-siteres i forbindelse med besøg. Det samme gælder, når de indsatte2
kommer retur til institutionen, eksempelvis i forbindelse med udgang ogtransporter.Med henblik på at eliminere muligheden for indkast af genstande er gård-tursarealerne i arresthusene blevet sikret med gitre og net. Dette gælderdog ikke i de arresthuse, hvor afstanden fra offentligt område til gård-tursarealerne er så stor, at det ikke er muligt at kaste noget ind. I de luk-kede fængsler, hvor gårdtursarealet ikke var sikret tilstrækkeligt, er derblevet etableret yderligere perimetersikring, således at indkast af gen-stande er yderligere besværliggjort.Det er Kriminalforsorgens opfattelse, at de beskrevne initiativer medvir-ker til at begrænse de indsattes mulighed for besiddelse af våben og eufo-riserende stoffer, men det kan dog ikke helt undgås, at de indsatte kankomme i besiddelse heraf. Det bemærkes i den forbindelse, at de våben,personalet finder i Kriminalforsorgens institutioner, typisk er tillavedestikvåben, som ikke kommer udefra, og at der meget sjældent findes sky-devåben i institutionerne. I 2007 blev der således slet ikke fundet skyde-våben overhovedet.
3