Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 283 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. december 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen (SF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 283 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Finder ministeren, at politiet præventivt skal besøge folk, der truer vidner, så de har kendskab til, at fremsættelse af trusler er strafbart?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der bl.a. har oplyst følgende:

 

”Antallet af anmeldelser om overtrædelse af straffelovens § 123 – trusler mv. mod vidner har udviklet sig således:

 

 

Tallet for 2008 omfatter perioden 1. januar til 30. november 2008.

 

Politiet tager i sagens natur vold og trusler om vold mv. mod vidner meget alvorligt.

 

Politiet vil således i sager, hvor man får kendskab til, at en person kan have fremsat trusler mod et vidne i en straffesag, sigte den pågældende for overtrædelse af straffelovens § 123, og det vil i den forbindelse i mere alvorlige tilfælde kunne overvejes at begære pågældende varetægtsfængslet efter retsplejelovens bestemmelser herom.

 

Såfremt politiet i en konkret sag har mistanke om, at en person, der har afgivet eller skal afgive vidneforklaring til politiet eller retten, vil kunne blive udsat for trusler i forbindelse hermed, vil politiet efter omstændighederne kunne overveje behovet for at gennemføre en præventiv samtale med den person, der muligvis vil fremsætte truslerne, ligesom politiet i relevant omfang vil kunne vejlede vidnet om at rette henvendelse til politiet, såfremt der fremsættes trusler mod pågældende.

 

Rigspolitiet udarbejder endvidere efter anmodning fra og i samarbejde med politikredsene konkrete trusselsvurderinger i forbindelse med retsmøder, der vedrører personer eller kriminelle netværk, som moniteres af politiet, med henblik på at medvirke til at sikre en for alle sagens parter sikkerhedsmæssig forsvarlig afvikling af et retsmøde.

 

Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er oplyst af Rigspolitiet.