Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
Justitsministeriet
Dato:Dok.:Sagnr.:
5. december 2008AKJ424962008-0091-0200
Udkast til tale til ministeren til brug for besvarelsenaf samrådsspørgsmål X fra Folketingets Retsudvalg(Alm. del) tirsdag den 9. december 2009 (åbent sam-råd)”Ministeren bedes redegøre for domstolenes økonomi,herunder for hvilke initiativer ministeren vil tage for atsikre, at domstolene har tilstrækkelige ressourcer til atoverholde fristerne for sagsbehandlingstiderne i blandtandet volds- og voldtægtssager, og hvad ministeren vilgøre for at nedbringe de sagspukler, der allerede er ogmå forventes at vokse ved domstolene som følge af, atpolitiet får tilført flere ressourcer blandt andet i form afHK bistand.”1.Jeg skal indledningsvis bemærke, at jeg ved besvarel-sen navnlig vil fokusere på spørgsmålet om domstolenespersonalemæssige situation, idet jeg har forstået samråds-spørgsmålet sådan, at det ikke mindst er debatten omkontorpersonale ved domstolene, som der sigtes til.
Jeg kan herom indlede med at oplyse, at spørgsmålet omdomstolenes økonomi og personalemæssige situation i
forbindelse med gennemførelsen af domstolsreformenindgik i regeringens overvejelser, da forslaget til finans-lov for 2009 blev udarbejdet inden sommerferien.
Med henblik på at sikre den løbende sagsbehandling veddomstolene undervejs i reformprocessen er domstolenepå forslaget til finanslov for 2009 tilført 34 mio. kr. i2009 og 2010 og 20 mio. kr. i 2011. Det svarer til enstyrkelse på 100 administrative årsværk i 2½ år i forholdtil det oprindeligt forudsatte i domstolsreformens øko-nomi.
Regeringen har med andre ord allerede i finanslovsfor-slaget taget ganske væsentlige skridt for at styrke dom-stolene på personalefronten.
Det indgår endvidere i den endelige aftale med DanskFolkeparti og Liberal Alliance om finansloven for 2009,at regeringen inden den 1. april 2009 skal udarbejde enstatus for implementeringen af domstolsreformen, herun-2
der en status for sagsaktiviteten og sagsbehandlingstideni domstolene.
Udviklingen i sagsbehandlingstiden i volds- og vold-tægtssager, som er fremhævet i samrådsspørgsmålet, vilindgå som en naturlig del heraf.
2.Det er jo velkendt, at der i forbindelse med reformensimplementering er sket en sagsophobning ved byretterne,og at det har ført til længere sagsbehandlingstider vedbyretterne. Til gengæld har landsretterne gjort ganskebetydelige indhug i sagsbunkerne, og denne positive ud-vikling forventes også på et tidspunkt at nå Højesteret.
I 2007 var der imidlertid et fald i antallet af sager, derblev afsluttet ved byretterne. Det samlede produktionstabi 2007 i forhold til 2006 var på 7-8 %. Den væsentligstedel af dette tab vedrører 1. kvartal 2007, hvor det prakti-ske arbejde med sammenlægningen af retterne var på sithøjeste.3
Medarbejderne ved domstolene har siden arbejdet på, atfå nedbragt de sagsbunker, der opstod i den forbindelse.
3.Statistikken for 1. halvår 2008 viser, at indsatsen nusynes at have båret frugt, og at domstolenes aktivitet igener øget. Der er således i 1. halvår 2008 produceret væ-sentligt flere sager end for den tilsvarende periode i 2007og også flere end i den tilsvarende periode i 2006 –umiddelbart før reformen.
Domstolsstyrelsen har endvidere oplyst over for Justits-ministeriet, at tallene for 3. kvartal 2008 tyder på, at by-retterne opretholder det høje aktivitetsniveau fra 1. halvår2008, som altså ligger højere end niveauet før reformen.
4.Statistikken for 1. halvår 2008, der blev sendt til Fol-ketingets Retsudvalg i september, viser også, at udviklin-gen i sagsbehandlingstiderne for de særligt prioriteredevolds- og voldtægtssager igen synes at gå den rigtige vej4
efter at være faldet i 2007. Målopfyldelsen for voldssa-gerne i 1. halvår 2008 var således på ca. samme niveausom i årene 2006 og 2004 før reformen – og for vold-tægtssagerne bedre end 2006, som var det første ”måleår”for denne type sager.
5.Fokus må derfor efter min opfattelse nu være på atfastholde og fortsætte den positive udvikling med øgetproduktion hos domstolene og at få de rammer, der erskabt med domstolsreformen, til at fungere bedre.
Domstolsstyrelsen har da således også senest i forbindel-se med oversendelsen af halvårsstatistikken for 1. halvår2008 til Retsudvalget tilkendegivet, at det er styrelsensvurdering, at der vil gå længere tid, før de samlede effek-ter af domstolsreformen for alvor vil slå igennem. Der erderfor fortsat grund til at tro, at vi endnu har til gode at fådet fulde udbytte af reformen.
5
Domstolsstyrelsen har imidlertid samtidig over for Ju-stitsministeriet fremhævet, at der på trods af produktions-fremgangen skete en stigning i antallet af verserende sa-ger både på insolvensskifteområdet og fogedområdet i 1.halvår 2008. Stigningen skete på trods af, at byretternesamlet set afsluttede væsentligt flere foged- og skiftesa-ger i 1. halvår 2008 end i 1. halvår 2006.
Domstolsstyrelsen har endvidere oplyst, at tallene for 3.kvartal 2008 tyder på, at der på trods af et højere aktivi-tetsniveau ved byretterne i øjeblikket modtages flere sa-ger, end der afsluttes. Der sker derfor lige nu en stigning iantallet af verserende sager inden for samtlige sagsområ-der, dvs. straffesager, civile sager, fogedsager og insol-vensskiftesager.
Udviklingen skyldes navnlig konjunktursituationen ogden deraf følgende stigning i tilgangen af navnlig foged-sager og tvangsauktioner. Hertil kommer udsigten til fle-
6
re straffesager som følge af en øget indsats i politi og an-klagemyndighed.
6.Selv om regeringen som nævnt allerede har foretageten ganske betydelig styrkelse af domstolene i forhold tildet, der oprindelig var forudsat, så har Domstolsstyrelsenpå baggrund af de seneste tal for sagstilgangen fremsatønske om en yderligere permanent styrkelse ud over de100 årsværk, som er indeholdt i finanslovsforslaget for2009.
Lignende synspunkter har Dommerforeningen som be-kendt givet udtryk for i en henvendelse til FolketingetsRetsudvalg.
Nu er der jo ikke i sig selv noget usædvanligt i, at en of-fentlig myndighed gerne vil have flere ressourcer. Detville være underligt andet, men det er klart, at udviklin-gen i antallet af nye sager og i domstolenes sagsbehand-
7
lingstider er noget, som regeringen er særdeles opmærk-som på.
Vi er også meget opmærksomme på, hvilken betydningden styrkelse af politiet og anklagemyndigheden, som nuforetages, kan få for domstolene.
7.Det er ikke mindst på den baggrund, at regeringen in-den den 1. april 2009 vil udarbejde en status for imple-menteringen af domstolsreformen, herunder en status forsagsaktiviteten og sagbehandlingstiden. Udviklingen iantallet af modtagne sager ved domstolene vil selvsagtskulle indgå i denne status.
Når den nævnte status foreligger, vil vi have et godtgrundlag for en samlet vurdering af domstolenes persona-lesituation.
8.Afslutningsvis vil jeg derfor gentage, at regeringenHAR styrket domstolene på finanslovsforslaget for 2009,8
og at vi nu vil følge sagsaktiviteten og sagsbehandlings-tiderne ved byretterne nøje henover nytår og i begyndel-sen af det nye år.
Herefter vil vi som lovet i finanslovsaftalen vende tilbagemed en samlet status over situationen. Det er den proces,der er aftalt, og det er den proces, jeg vil holde mig til.
9