Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
629914_0001.png
629914_0002.png
629914_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
6. januar 2009Lovafdelingen2008-792-0762LOJ41518
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 263 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. december 2008.
Lene Espersenfg. justitsminister/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 263 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Hvordan kan justitsministeren garantere, at forvaringsdømtesædelighedskriminelle ikke presses unødigt til at modtagekønsdriftdæmpende behandling, jf. rapporten fra Europarå-dets torturkomité af 25. september 2008, når ministeren i be-svarelsen af REU alm. del - sørgsmål 48 oplyser, at Anstaltenved Herstedvester systematisk ikke har foretaget årlige speci-allægefaglige bedømmelser af forvaringsdømte, der har afso-net tre år eller mere?”

Svar:

Det fremgår af besvarelsen af 14. november 2008 af spørgsmål nr. 48 fraFolketingets Retsudvalg (Alm. del), at Anstalten ved Herstedvester ikke ialle tilfælde har udarbejdet en egentlig erklæring fra speciallæge i psykia-tri til brug for afgørelsen om, hvorvidt spørgsmålet om prøveudskrivningbør indbringes for retten, som det fremgår af bekendtgørelsen om be-handlingen af sager om prøveudskrivning af forvaringsdømte. Procedu-ren er blevet ændret, således at bestemmelsen i bekendtgørelsen nu efter-leves.Som det ligeledes fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 48, skal denårlige speciallægeerklæring udarbejdes til brug for vurderingen af, omanklagemyndigheden skal anmodes om at indbringe spørgsmålet om prø-veudskrivning for retten.Bl.a. i besvarelsen af 14. november 2008 af spørgsmål nr. 47 fra Folke-tingets Retsudvalg (Alm. del) er der redegjort for de meget restriktivebetingelser, der skal være opfyldt, før en indsat kan få tilbudt kønsdrifts-dæmpende behandling. Således tilbydes behandlingen kun, hvis alle an-dre muligheder er udtømte eller vurderes at være utilstrækkelige til atimødegå risikoen for tilbagefald til ny sædelighedskriminalitet. Inden denindsatte tilbydes behandling med kønsdriftsdæmpende medicin, har denpågældende adskillige samtaler med psykolog/psykiater og observeresofte i flere år. Denne observationsperiode er nødvendig for at vurdere,om den indsatte skal tilbydes behandlingen, da det er en meget indgri-bende foranstaltning.Det fremgår endvidere af besvarelsen af spørgsmål nr. 47, at behandlingaf ikke-sindssyge (psykotiske) i Danmark er betinget af, at patientensamtykker. Dette gælder også behandling med kønsdriftsdæmpende me-dicin. Som en ekstra retssikkerhedsmæssig foranstaltning har Retslæge-2
rådet siden 1997 fået sager, der omhandler behandling med kønsdrifts-dæmpende medicin som vilkår for frihedsgoder, forelagt til godkendelse,inden behandlingen iværksættes.Inden behandling iværksættes, skal der således både foreligge et informe-ret samtykke fra den sædelighedskriminelle og en godkendelse fra Rets-lægerådet.På baggrund af de restriktive betingelser finder Justitsministeriet ikke, atindsatte ”presses unødigt” til at acceptere behandlingen, jf. ligeledes be-svarelsen af spørgsmål nr. 47. Det forhold, at der ikke i alle tilfælde erblevet udarbejdet en årlig speciallægeerklæring til brug for vurderingenaf, om anklagemyndigheden skal anmodes om at indbringe spørgsmåletom prøveudskrivning for retten, kan ikke anses for at have betydning forbetingelserne for behandling af indsatte med kønsdriftsdæmpende be-handling.
3