Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 249 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. december 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Barbara Bertelsen

 

 


Spørgsmål nr. 249 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvordan det går med bekæmpelse af narkokriminalitet og kvindehandel i og omkring Istedgade i København.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Københavns Politi har oplyst, at politiet i forbindelse med bekæmpelsen af blandt andet narkotikakriminaliteten har udarbejdet planer, der er blevet iværksat, for at standse narkotikakriminaliteten i og omkring Istedgade. Det har navnlig været områderne ved bagindgangen til Københavns Hovedbanegård, Reventlowsgade, og Victoriagade/Abel Cathrines Gade, hvor der er konstateret narkotikahandel.

 

I området Victoriagade/Abel Cathrines Gade er det gennem en målrettet indsats lykkedes at nedbringe antallet af pushere væsentligt, selv om det stadig er påkrævet med en stor indsats for at bringe problemerne til ophør. I området ved Hovedbanegårdens bagindgang og Istedgade er der trods en betydelig indsats fortsat problemer med pushere og brugere, hvorfor indsatsen også her fortsætter.

 

Med hensyn til kvindehandel har Københavns Politi den 1. september 2008 nedsat en særlig efterforskningsgruppe, der udelukkende skal beskæftige sig med prostitutionens bagmænd, herunder kvindehandel, rufferi og prostitutionsmiljøet generelt i hele politikredsen.

 

Indledningsvist blev efterforskningen rettet mod nigerianske og rumænske gadeprostituerede på Vesterbro og mod det thailandske miljø, hvor der ikke er tale om gadeprostitution.

 

Den 8. oktober 2008 foretog efterforskningsgruppen den første egentlige aktion på Vesterbro, i hvilken forbindelse der skete anholdelse af 13 nigerianske kvinder. Sagerne mod de 11 blev sluttet med en advarsel for overtrædelse af reglerne om ulovligt arbejde, og de pågældende blev udvist af landet. En af kvinderne blev idømt fængsel i 40 dage for dokumentfalsk, og endelig blev en person sigtet for menneskehandel/kvindehandel, og den pågældende blev varetægtsfængslet. Denne sag er fortsat under efterforskning.

 

Den 28. oktober 2008 foretog efterforskningsgruppen en aktion i det thailandske prostitutionsmiljø på flere adresser på Østerbro. En dansk mand og en thailandsk kvinde blev sigtet for menneskehandel/rufferi. Sagen er stadig under efterforskning, og de pågældende er varetægtsfængslet.

 

Den 24. november 2008 gennemførte gruppen en ny aktion på Vesterbro rettet mod nigerianske gadeprostituerede. I den forbindelse blev sagerne mod 12 personer sluttet med en advarsel for overtrædelse af reglerne om ulovligt arbejde, og de pågældende blev udvist. Endvidere blev en person sigtet for menneskehandel/kvindehandel. Sagen er under efterforskning, og den pågældende er varetægtsfængslet.

 

Det tilføjes, at aktionerne er foretaget i samarbejde med relevante samarbejdsparter, herunder Reden, Center mod Menneskehandel (CMM) og Udlændingeservice.”