Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 239 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. december 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 239 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Mange steder oplyses det, bl.a. med Interpol og amerikanske og irske politimyndigheder som kilde, at stjålne pas omsættes til høje priser med kriminelle formål for øje. Ifølge nogle kilder handles stjålne pas fra EU-lande til priser fra nogle tusinde euro op til 20.000 euro. Der bedes om, at ministeren indvier Folketingets Retsudvalg i de oplysninger, man i ministeriet er bekendt med om handel med danske pas.” 

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:

 

”Rigspolitiet er bekendt med flere sager, hvor tidligere versioner af danske pas er blevet stjålet eller forfalsket og efterfølgende i kriminelt øjemed solgt til andre personer end passets rette indehaver. Der har i disse tilfælde været tale om såvel danske nationalitetspas som fremmedpas.

 

Rigspolitiet er ikke herudover i besiddelse af det fornødne grundlag til at udtale sig om det nærmere omfang af handel med stjålne eller forfalskede danske pas.”

 

Der henvises i øvrigt til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 235, hvoraf det blandt andet fremgår, at der hidtil ikke er registreret vellignende forfalskninger af det nuværende danske pas, der blev indført den 1. oktober 2004.

 

 Â