Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 236 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. december 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 236 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Har ministeren i dag et kendskab til eller blot en formodning om, under hvilke omstændigheder pas typisk mistes af borgerne? Der henvises til, at ministeren i et svar på S 3066 af 17. august 2005 måtte oplyse, at hverken Justitsministeriet, Rigspolitichefen eller Det Centrale Pasregister har nogen viden om, hvordan de mange tusinde pas bortkommer. Da der imidlertid i en række lande, bl.a. i USA, i dag indsamles oplysninger over de nærmere omstændigheder, og da sagen betragtes som overmåde vigtig af Interpol, forestiller spørgeren sig, at man i ministeriet ikke længere er tilfreds med at holde sig i uvidenhed.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:

 

”En pasindehaver, der mister sit pas, bliver afkrævet en nærmere redegørelse herom. Dette sker i form af en erklæring, hvori det bl.a. angives, hvordan og hvornår passet er bortkommet. Pasindehaveren erklærer samtidig under strafansvar for straffelovens § 163, at de anførte oplysninger er rigtige. Erklæringen afgives overfor kommunernes borgerservicecentre.

 

I tilknytning til pasansøgninger er kommunerne informeret om, at de skal sende sagen til det lokale politi, hvis de får kendskab til eller mistanke om, at der er afgivet urigtige oplysninger.

 

I Det Centrale Pasregister opdateres normalt ikke nærmere oplysninger om omstændighederne ved passets forsvinden.  Rigspolitiet kan derfor ikke belyse, under hvilke omstændigheder pas typisk mistes af borgerne.”

 

 

Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse. Der henvises i øvrigt til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 235.  

 

 

 Â