Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
643335_0001.png
643335_0002.png
643335_0003.png
643335_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
12. februar 2009Strafferetskontoret2008-792-0748LSJ40566
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 225 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. december2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 225 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren i lyset af Ritzaus telegram af 30. november2008: ”Efterladte står uden klagemulighed” overveje at æn-dre retsplejeloven, og oplyse, hvilke initiativer ministeren viltage for at imødekomme pårørendes behov i sager, hvordrabsmanden er afgået ved døden?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende vedrørende denkonkrete sag, der er omtalt i Ritzau-telegrammet, som er nævnt i spørgs-målet:”Ritzau-telegrammet vedrører bl.a. spørgsmålet om, hvorlangt politiet kan forventes at ville gå i efterforskningen af ensag, hvor det viser sig, at den formodede drabsmand er død,og herunder hvad formålet med politiets efterforskning i så-danne sager er.Ritzau-telegrammet omhandler en konkret sag, der har væretbehandlet af Københavns Vestegns Politi, og hvor politiettraf afgørelse den 17. oktober 2008 om at indstille ef-terforskningen i anledning af et begivenhedsforløb, der endtemed en bilulykke. Passageren i bilen, Pia Rønnei, er ligesomføreren af bilen afgået ved døden.Statsadvokaten for Nordsjælland og Københavns Vestegn haroplyst, at politiets afgørelse af en pårørende er blevet påkla-get til statsadvokaten, der nu behandler sagen.Jeg finder på denne baggrund ikke anledning til at knytte be-mærkninger til den konkrete sag.”Om politiets efterforskning kan Justitsministeriet mere generelt oplyse, atdet fremgår af retsplejelovens § 742, stk. 2, at politiet efter anmeldelseeller af egen drift iværksætter efterforskning, når der er rimelig formod-ning om, at et strafbart forhold, som forfølges af det offentlige, er begået.Efter retsplejelovens § 743 er efterforskningens formål at klarlægge, ombetingelserne for at pålægge nogen strafansvar eller anden strafferetligretsfølge er til stede, og at tilvejebringe oplysninger til brug for sagensafgørelse samt forberede sagens behandling ved retten.Rigsadvokaten har oplyst, at hvis efterforskningen i en konkret drabssagviser, at den formodede gerningsmand er afgået ved døden, og at der hel-2
ler ikke er grundlag for at rejse tiltale mod andre mistænkte i sagen, ind-stilles efterforskningen i sagen, jf. bl.a. retsplejelovens § 749, stk. 2, ideten fortsat efterforskning ikke længere vil have betydning for muligheder-ne for at pålægge nogen et strafansvar mv., jf. ovenfor om efterforsknin-gens formål.Den forurettede eller, når forurettede er afgået ved døden, den pågælden-des nære pårørende, underrettes skriftligt om beslutningen om at indstilleefterforskningen, jf. bl.a. retsplejelovens § 749, stk. 3. Beslutningen skalledsages af en klagevejledning. Den forurettede, eller den forurettedesnære pårørende i sager, hvor forurettede er afgået ved døden, har mulig-hed for at påklage beslutningen om at indstille efterforskningen til stats-advokaten, jf. bl.a. retsplejelovens § 749, stk. 3.Det fremgår desuden af Rigsadvokatmeddelelse nr. 8/2007 om vejled-ning, orientering og underretning af forurettede i straffesager, udpegningaf en kontaktperson for forurettede og vidner mv., at i tilfælde, hvor derikke rejses tiltale i en sag, der må antages at have medført en ganske sær-lig belastning for den forurettede eller, hvis den forurettede er afgået veddøden som følge af forbrydelsen, den forurettedes nære pårørende, skalanklagemyndigheden overveje, om der bør tilbydes den pågældende ensamtale om sagen, hvor der kan gives en mere fyldestgørende redegørel-se for politiets og anklagemyndighedens overvejelser i sagen. Dette kanbl.a. være relevant i sager, hvor en person har mistet en nærtstående i enfærdselsulykke.Som det fremgår, har de pårørende i sager, hvor den formodede ger-ningsmand er afgået ved døden, efter de gældende regler i retsplejelovenmulighed for at klage over bl.a. politiets beslutning om i givet fald at ind-stille efterforskningen i sagen. Der kan i sådanne sager endvidere væreanledning til, at politiet eller anklagemyndigheden overvejer, om der børtilbydes de pårørende en samtale om politiets og anklagemyndighedensovervejelser i sagen, jf. den ovennævnte Rigsadvokatmeddelelse.Rigsadvokaten har endvidere oplyst, at man – bl.a. i lyset af den konkretesag, der er omtalt i spørgsmålet – nærmere vil overveje mulighederne forat forbedre underretningen og vejledningen af de nære pårørende i bl.a.sager om alvorlig personfarlig kriminalitet, hvor den formodede ger-ningsmand er afgået ved døden.
3
På den anførte baggrund er der efter Justitsministeriets opfattelse ikkeanledning til at ændre reglerne i retsplejeloven på dette område som an-ført i spørgsmålet.
4