Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 222 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. december 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen (SF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Barbara Bertelsen

 

 


Spørgsmål nr. 222 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Hvor mange henvendelser angående mistanke om tvungen sexarbejde har politiet modtaget fra prostitutionskunder inden for de seneste fem år?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Rigspolitiet er ikke i besiddelse af statistisk materiale, der kan belyse antallet af henvendelser og anmeldelser vedrørende tvungen sexarbejde modtaget af politiet fra prostitutionskunder.

 

Det skyldes, at politiets statistikker er indrettet således, at gerningskoderne som udgangspunkt er knyttet til de relevante bestemmelser i lovgivningen, og at der således ikke generelt foretages registrering af oplysninger vedrørende anmelder, gerningsmand eller forurettede.

 

Det kan i forlængelse heraf oplyses, at politiet i perioden 2003-2008 (indtil 1. december) har registreret følgende antal anmeldelser om menneskehandel efter straffelovens § 262 a:

 

2003: 1

2004: 2       

2005: 4

2006: 5

2007: 11

2008: 11

 

Rigspolitiet modtager løbende indberetninger fra landets politikredse vedrørende indsatsen mod rufferi og menneskehandel, der som kriminalitetsområde er undergivet systematisk politimæssig monitering. Rigspolitiet har ikke nærmere kendskab til omfanget af henvendelser og anmeldelser modtaget fra prostitutionskunder. I den forbindelse kan det oplyses, at anmeldelser om rufferi og menneskehandel mv. typisk indgives anonymt.

 

Rigspolitiet har på den baggrund til brug for nærværende udtalelse indhentet et bidrag fra Københavns Politi, der har etableret en særlig enhed med henblik på bekæmpelse af rufferi og menneskehandel.

 

Københavns Politi har oplyst, at politikredsen ikke er i besiddelse af en opgørelse over antallet af henvendelser og anmeldelser af den omhandlede art modtaget fra prostitutionskunder. Københavns Politi har ikke umiddelbart kendskab til sager, hvor anmelder har identificeret sig som prostitutionskunde.”