Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 217 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. november 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Barbara Bertelsen

 

 


Spørgsmål nr. 217 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Vil ministeren redegøre for Justitsministeriets beslutning om ikke at kræve to palæstinensere udleveret i forbindelse med Blekingegadebandens røveri i Lyngby? Der henvises til indslag i TV-Avisen den 31. oktober 2008 kl. 18.30.”

 

Svar:

 

Der kan henvises til Justitsministeriets besvarelser af henholdsvis 12. marts og 1. april 2008 af spørgsmål nr. 448 og 465 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg. Som det nærmere fremgår heraf, vil PET-kommis­sionens undersøgelse bl.a. kunne belyse en række forhold vedrørende Politiets Efterretningstjenestes – og eventuelt Justitsministeriets – rolle i forbindelse med sagen om det omhandlede røveri og spørgsmålet om eventuel udlevering af to personer med tilknytning til PFLP.

 

Når resultatet af PET-kommissionens arbejde foreligger, vil regeringen som tidligere tilkendegivet tage initiativ til at få belyst de dele af Blekingegadesagen, hvor der er behov for yderligere afklaring. Der kan i den forbindelse henvises til Justitsministeriets besvarelse af 7. maj 2008 af spørgsmål nr. 544 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.

 

På baggrund af det anførte finder jeg det rigtigst at afvente PET-kommissionens undersøgelse.

 

Det kan tilføjes, at Justitsministeriet ved besvarelse af 19. december 2008 af spørgsmål nr. 218 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg har oplyst, at PET-kommissionen forventede, at aflevering af beretningen kunne ske i løbet af 1. kvartal 2009.

 

PET-kommissionens formand har efterfølgende ved brev af 16. februar 2009 oplyst følgende over for Justitsministeriet:

 

”Kommissionen oplyste senest i en udtalelse af 12. december 2008 bl.a., at beretningen vil bestå af i alt 16 bind, at det samlede antal bogsider vil andrage op imod 4.500, og at manuskripterne til bindene er i det væsentlige færdigskrevne.

 

Kommissionen kan tilføje, at en stor del af bindene er sat i en førstekorrektur.

 

I sin skrivelse af 12. december 2008 redegjorde kommissionen for den høringsprocedure, som kommissionen efter PET-kommissionslovens § 13 skal iagttage, og kommissionen oplyste, at høringen var igangsat, og at kommissionen fastsatte en forholdsvis kort frist til besvarelse. Kommissionen kan oplyse, at man har været nødsaget til at forlænge svarfristen for en stor del af de hørte til den 13. marts 2009. Endvidere skal der yderligere gennemføres høring for så vidt angår et bind.

 

Umiddelbart efter at høringsproceduren er afsluttet, vil kommissionen vurdere, hvad eventuelle bemærkninger giver anledning til.

 

Det følger af det anførte, at kommissionen ikke kan angive et nøjagtigt tidspunkt for aflevering af beretningen til Justitsministeriet, men at trykning og efterfølgende aflevering vil ske snarest muligt efter høringsfasens afslutning.”