Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 214 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. november 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen (SF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Barbara Bertelsen

 

 


Spørgsmål nr. 214 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Vil ministeren kommentere Ritzaus telegram af 26. november 2008: ”Heroin forsvandt på Politigården” og herunder redegøre for, hvorfor statsadvokaten har indstillet efterforskningen?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigsadvokaten, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Statsadvokaten for København og Bornholm har om den i Ritzau-telegrammet nævnte sag oplyst, at Københavns Politi den 11. juli 2006 indberettede til statsadvokaten, at Københavns Politi ca. 8 dage forinden havde konstateret, at ca. 8 kg heroin og andre effekter, der var beslaglagt i forbindelse med efterforskningen af en narkotikasag, var forsvundet fra kosterrummet.

 

Statsadvokaten indledte herefter efterforskning af sagen med bistand af Rigspolitiets Rejsehold. Efterforskningen omfattede bl.a. en gennemgang af Københavns Politis procedurer i forbindelse med behandlingen af koster og afhøring af en række personer, som måtte antages at have haft berøring med eller i øvrigt kunne bidrage med oplysninger om den forsvundne mængde heroin. Der var tale om en omfattende efterforskning, der primært havde til formål at afdække, om nogen kunne have tilegnet sig det forsvundne kvantum heroin. 

 

Statsadvokaten fandt efter afslutningen af efterforskningen ikke bevismæssigt grundlag for at antage, at dette skulle være tilfældet, ligesom det ikke var muligt at fastlægge, på hvilken måde heroinen i øvrigt kunne være bortkommet, herunder om heroinen kunne være blevet destrueret ved en fejl.

 

Statsadvokaten besluttede derfor den 9. januar 2008 at indstille efterforskningen i medfør af retsplejelovens § 749, stk. 2.

 

Politiklagenævnet havde forinden erklæret sig enig i afgørelsen. Politiklagenævnet fandt det endvidere særdeles kritisabelt, at Københavns Politis ledelse ikke forud for fremkomsten af nærværende sag på tilstrækkelig måde havde sikret sig, at eksisterende regler og instrukser blev fulgt, således at man undgår sager, hvor koster forsvinder.

 

Statsadvokaten meddelte i sin afgørelse, at statsadvokaten i lighed med Politiklagenævnet fandt, at der burde være gennemført initiativer med henblik på at sikre klarhed i regler og rutiner for behandlingen af koster. Statsadvokaten henstillede på den baggrund, at Københavns Politi snarest færdiggjorde et igangværende arbejde med at udarbejde nye, endelige regler for håndtering af koster under inddragelse af de erfaringer, som bl.a. sagen vedrørende den forsvundne mængde heroin gav anledning til.

 

Københavns Politi har til brug for besvarelsen af spørgsmålet fra Folketingets Retsudvalg oplyst, at der - foranlediget af den konkrete sag i juli 2006 - blev udsendt en mail til samtlige medarbejdere i Narkotika- og Bevillingsafdelingen, hvor det blev indskærpet, at koster, der modtages i afdelingen, nøje skal gennemgås, forinden der kvitteres for modtagelsen, således at det sikres, at samtlige effekter er til stede.

 

Københavns Politi har endvidere oplyst, at der i august 2006 blev udsendt en ny ”Intern instruks for behandling af koster i Afdeling NB”, hvor reglerne yderligere blev præciseret. Det er endvidere oplyst, at Københavns Politi for tiden arbejder med en samlet revision af såvel de generelle som lokale retningslinier på kosterområdet med henblik på at udfærdige ét samlet regelsæt på området.

 

Statsadvokaten har desuden oplyst, at hun forud for afgørelsen i sagen havde besluttet at fastsætte håndteringen af koster som et fokusområde for sit tilsyn med Københavns Politi for 2008.

 

Statsadvokaten har oplyst, at hun på baggrund heraf i det løbende tilsyn i forbindelse med den daglige sagsbehandling har haft særlig fokus på håndteringen af koster, ligesom statsadvokaten under et tilsynsbesøg i Københavns Politi den 24. - 25. november 2008 havde lejlighed til at gennemgå procedurerne for behandlingen af koster.

 

Statsadvokaten indskærpede i den forbindelse, at arbejdet med revisionen af retningslinierne bør fremskyndes. Tilsynsbesøget gav ikke herudover anledning til bemærkninger med hensyn til behandlingen af koster.”