Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
632863_0001.png
632863_0002.png
632863_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
22. december 2008Lovafdelingen2008-792-0739BBO40933
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 199 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 24. november 2008.
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 199 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren kommentere henvendelsen om forældrean-svar, jf. REU alm. del – bilag 140.”

Svar:

Den henvendelse, der omtales i spørgsmålet, vedrører muligheden for atklage over en skoles beslutninger om et barns ophold på skolen. Henven-delsen, der omhandler en forælder, som har eneforældremyndighed, be-rører også betydningen af samarbejdschikane fra en samværsforældersside.Til brug for besvarelsen af spørgsmålet vedrørende klageadgang i forholdtil en skoles beslutninger har Justitsministeriet anmodet Undervisnings-ministeriet om bidrag.Undervisningsministeriet har oplyst følgende:”Folkeskolen er en kommunal opgave. Klage over afgørelser,der er truffet af de enkelte skoler, kan indbringes for dekommunale myndigheder, jf. folkeskolelovens § 51. Hviskommunen ikke overholder folkeskoleloven kan sagen ind-bringes for statsforvaltningen, der fører tilsyn med landetskommuner."Justitsministeriet kan supplerende oplyse, at en forælder, der har enefo-rældremyndighed, kan træffe beslutninger vedrørende barnet, uden at denanden forælder har krav på at være medbestemmende.Det skal dog understreges, at forældrenes evne til at samarbejde omkringbarnet er et vigtigt element i forældreansvarsloven – også i situationerhvor der ikke er fælles forældremyndighed. Samarbejdsevne er derfor etforhold, der kan tillægges betydelig vægt ved afgørelser om forældre-myndighed og barnets bopæl.Samarbejdschikane kan udøves af begge forældre, og et manglende sam-arbejde kan således bero på både bopælsforælderens og samværsforælde-rens forhold. Hvis en samværsforælder udviser samarbejdschikane, vildet kunne have betydning for den pågældendes mulighed for eventuelt atfå del i forældremyndigheden.2
Samarbejdschikane fra samværsforælderens side kan bl.a. komme til ud-tryk ved, at samværsforælderen hindrer samarbejdet imellem forældrene,f.eks. ved gentagne gange og uden rimelig grund at rette henvendelse tilstatsforvaltningen, kommunen eller andre myndigheder med anmodnin-ger eller anmeldelser mod den anden forælder. Også uberettigede tilba-geholdelser af barnet efter endt samvær kan være udtryk for samarbejds-chikane, der skader forældrenes samarbejde på en sådan måde, at det gårud over barnet.
3