Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 197 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. november 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

 

Lene Espersen

fg. justitsminister

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 197 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren redegøre for indholdet i det nye engelske lovforslag, der kriminaliserer køb af sexydelser fra menneskehandlede kvinder og kvinder, der er kontrolleret af en alfons, uanset om kunden har viden om, at kvinden er handlet eller udnyttes af en alfons?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet gennem Udenrigsministeriet indhentet oplysninger fra ambassaden i London, der har oplyst følgende:

 

”Det britiske parlament er den 18. december 2008 blevet præsenteret for et nyt lovforslag, der har til hensigt at beskytte personer, der tvinges, udnyttes eller handles ind i prostitution. Lovforslaget omfatter England, Wales og Nordirland, og parlamentets behandling af lovforslaget forventes påbegyndt i midten eller slutningen af januar 2009, når parlamentet er tilbage fra juleferie. Lovforslaget skal behandles i begge kamre i det britiske parlament (Underhuset og Overhuset). Forventningen i Home Office er, at forslaget vil afstedkomme en del debat, dels som følge af principiel modstand mod forslaget, dels som følge af spørgsmål blandt sympatisører om, hvorvidt forslaget er juridisk passende og vil have den tilsigtede effekt. Lovforslaget kan findes her:

http://www.publications.parliament.uk/pa/cm200809/cmbills/007/09007.i-v.html.

 

En væsentlig nyskabelse i lovforslaget er, at regeringen ønsker at gøre det ulovligt at købe sex af en prostitueret, der er kontrolleret med henblik på fortjeneste (”controlled for gain”). Begrebet stammer fra en eksisterende bestemmelse i den nuværende lovgivning, der ikke tillader, at man (f.eks. alfonser eller lignende) kontrollerer prostituerede med henblik på fortjeneste. Det nye lovforslag går skridtet videre, da det også kriminaliserer den, der køber sex af kontrollerede prostituerede.

 

Forbuddet mod køb af sexydelser hos prostituerede, der kontrolleres med henblik på fortjeneste, dækker prostituerede, der er ofre for menneskehandel, men den britiske regering ønsker, at forbuddet skal række videre og også omfatte personer, der kontrolleres af en alfons eller på anden måde udnyttes eksempelvis som følge af gæld, indkvartering, beskyttelsespenge eller afhængighed af narkotika. Fokus er på elementer vedrørende udnyttelse og ikke på frivillighed. Home Office forventer, at definitionen af, hvad der forstås ved kontrol med henblik på fortjeneste, vil afstedkomme en del debat og ændringsforslag i parlamentet.

 

Regeringen ønsker med lovforslaget at kriminalisere køb af sexydelser fra kontrollerede prostituerede, også selvom den pågældende kunde ikke er vidende om forholdene (”strict liability offence”). Hensigten med dette er bl.a. at afskrække og at få folk til at være sikre, inden de køber ydelsen. Straffen for den nye lovovertrædelse vil være på linje med andre overtrædelser rettet mod efterspørgslen efter prostitution og være bødestraf på op til 1000 GBP.

 

Derudover vil man gøre det muligt at straffe personer, der samler prostituerede op på gaden (”kerb crawlers”), første gang, de gør dette. På dette område er der tale om en ændring af eksisterende lovgivning om opsamling af prostituerede på gaden. Dette er på nuværende tidspunkt – i modsætning til køb af sexydelser på bordel – ikke tilladt, men straffes kun ved gentagne overtrædelser. Det er derudover ikke tilladt at tjene penge på at drive et bordel. Straffen for at samle prostituerede op på gaden vil, hvis lovforslaget vedtages, ligeledes være bødestraf på op til 1000 GBP.

 

Endelig indebærer lovforslaget, at politiet vil få mulighed for at søge bordeller, der er kontrolleret med henblik på fortjeneste og dermed forbundet med en eller anden form for seksuel udnyttelse, lukket i en periode på op til tre måneder. På nuværende tidspunkt kan politiet ransage et bordel, men der er ikke noget til hinder for, at det åbner op igen dagen efter.

 

Foruden lovændringerne lægger regeringen op til kampagneaktiviteter bl.a. med fokus på menneskehandlens realiteter.

 

For yderligere information om baggrunden for lovforslaget henvises til ”Tackling the demand for prostitution: a review” fra november måned: http://www.homeoffice.gov.uk/documents/tackling-demand?view=Binary.”