Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 190 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. november 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Carsten Kristian Vollmer

 

 


Spørgsmål nr. 190 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvilke retningslinjer der er gældende for, hvor længe politiet må holde folk i strips og "futtog", og om politiet skal sikre, at anholdte får vand, hvis de er anbragt i "futtog" med strips i bagende varme med risiko for dehydrering.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Der er ikke udarbejdet særlige regler om politiets fastholdelse af anholdte i såkaldte ”tog”. Der er heller ikke udarbejdet regler om, hvilken fortæring mv. der skal gives en anholdt.

 

Mere generelt fremgÃ¥r det af retsplejelovens § 758, at en anholdelse skal foretages sÃ¥ skÃ¥nsomt, som omstændighederne tillader. Det gælder ogsÃ¥ i forhold til personer, der anholdes og anbringes i ”tog”.

 

I det undervisningsmateriale, som anvendes i forbindelse med undervisning på Politiskolen, er der givet nogle mere praktiske anvisninger på, hvordan der skal forholdes ved anholdelse af mange personer.

 

Der er også givet nogle praktiske anvisninger på, hvordan mange anholdte kan anbringes i ”tog”. Det fremgår bl.a. af undervisningsmaterialet, at der skal foretages visitation af de anholdte, og at der skal sikres transport af de anholdte typisk til en politistation.

 

Det tilføjes, at klager i forbindelse med anbringelse i ”tog” kan indgives til statsadvokaten.”