Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
626222_0001.png
626222_0002.png
626222_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
16. december 2008Lovafdelingen2008-792-0736BBO40930
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 188 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. november 2008.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen (SF).
Brian Mikkelsen/Torben Jensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 188 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren kommentere henvendelsen af 19/11-08 omsamværssager, jf. REU alm. del – bilag 127?”

Svar:

I den henvendelse, der omtales i spørgsmålet, anføres det med udgangs-punkt i en konkret sag bl.a., at antallet af falske anklager i samværssagerstiger støt. I den forbindelse kommenteres forældreansvarsloven og Fa-miliestyrelsens vejledning om samvær bl.a. i lyset af en konkret sam-værssag.Justitsministeriet finder det rigtigst ikke at kommentere den konkrete sag,men kan mere generelt oplyse, at statsforvaltningen efter forældrean-svarslovens § 4 skal sikre, at en afgørelse om samvær er til barnets bed-ste.En påstand om at samværsforælderen har udøvet vold over for barnet,bopælsforælderen eller et andet medlem af den husstand, hvor barnetdagligt opholder sig, bør altid føre til, at der iværksættes en nærmere un-dersøgelse af sagen. Dette bør som udgangspunkt ske gennem en børne-sagkyndig undersøgelse.Statsforvaltningen skal ved modtagelsen af en anmodning om ophævelseeller suspension af et samvær på baggrund af en påstand om, at samværs-forælderen har udøvet vold, hurtigst muligt tage stilling til, om der ergrundlag for at træffe en midlertidig afgørelse om suspension af samvæ-ret, mens sagen undersøges. Der skal som udgangspunkt ske suspensionaf samværet, hvis påstanden om vold er tilstrækkelig underbygget. Vedvurderingen heraf kan der lægges vægt på, om forholdet er anmeldt tilpolitiet, om der er sket underretning til kommunen, eller om der forelig-ger skadestuerapport eller anden dokumentation, f.eks. krisecentererklæ-ring.Samvær vil blive afslået eller ophævet, hvis der foreligger tilstrækkeligdokumentation for, at samværsforælderen har udøvet vold over for bar-net. Det er ikke kun vold mod barnet, der kan føre til afslag på eller op-hævelse af samvær, men også voldelig adfærd over for bopælsforældereneller andre medlemmer af den husstand, hvor barnet opholder sig.
2
Det bemærkes endvidere, at hvis bopælsforælderen uden rimelig grundforhindrer samvær eller fremstiller samværsforælderen negativt over forbarnet, vil der kunne være tale om samarbejdschikane, der vil kunne til-lægges betydning i forbindelse med en forældremyndighedssag.Justitsministeriet kan herudover oplyse, at efter straffelovens § 164, stk.1, straffes den, der afgiver urigtige oplysninger til offentlig myndighedmed forsæt til, at en uskyldig derved bliver sigtet, dømt eller undergivetstrafferetlig retsfølge for et strafbart forhold, med fængsel indtil 6 år.Efter straffelovens § 165, straffes den, der til offentlig myndighed an-melder en strafbar handling, der ikke er begået, såvel som den, der til så-dan en myndighed angiver falske klagemål, med bøde eller fængsel indtil6 måneder.Ved en anmeldelse – herunder en anmeldelse om, at en person har indgi-vet falsk anmeldelse – tager politiet stilling til, om der er grundlag for atindlede en efterforskning. Hvis der er rimelig formodning om, at et straf-bart forhold, som forfølges af det offentlige, er begået, iværksætter poli-tiet en efterforskning, jf. retsplejelovens § 742, stk. 2.Politiet afviser en anmeldelse, hvis der ikke findes grundlag for at indle-de efterforskning, f.eks. fordi der ikke er rimelig formodning om, at derer begået et strafbart forhold, jf. retsplejelovens § 749, stk. 1. Politiet kanendvidere indstille en påbegyndt efterforskning, hvis der ikke er grundlagfor at fortsætte den, jf. retsplejelovens § 749, stk. 2. Det beror på en kon-kret vurdering af den enkelte sags omstændigheder, om der er grundlagfor at indlede eller fortsætte efterforskning.Politiets beslutning om at afvise en anmeldelse eller at indstille efter-forskningen kan påklages til statsadvokaten, jf. retsplejelovens § 749, stk.3.
3