Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 187 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. november 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Bonne (SF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 187 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Kan ministeren og forligspartierne under henvisning til aftalen om politireformen, side 4, hvoraf det fremgår, at ”Forligspartierne understreger, at eventuelle ændringer i antallet af døgnbemandede politistationer ikke kan ske uden forudgående samtykke fra forligskredsen”, bekræfte, at det betyder, at stationerne i Vordingborg og Nakskov er døgnbemandede?”

 

Svar:

 

Som et led i Politireformen blev landets 54 politikredse reduceret til 12. I hver af de nye politikredse er der én hovedpolitistation, hvor kredsens vagtcentral er placeret. Hovedpolitistationerne er døgnbemandede og åbne for borgerhenvendelser året rundt på alle tidspunkter af døgnet.

 

I forbindelse med de politiske forhandlinger om lovforslaget om reformen blev det herudover besluttet, at yderligere 10 udvalgte lokalstationer skulle være åbne for borgerhenvendelser døgnet rundt. Det drejer sig om politistationerne i Slagelse, Hillerød, Herning, Viborg, Silkeborg, Randers, Kolding, Vejle, Frederikshavn og Aabenraa. På disse politistationer forventedes politiets opgaveløsning at få et sådant omfang, at det med en hensigtsmæssig arbejdstilrettelæggelse ville kunne sikres, at der til enhver tid ville være politifolk på stationen beskæftiget med forskellige opgaver (f.eks. rapportoptagelse, afhøringer, andre former for sagsbehandling, tilsyn med detentioner mv.).

 

Det er således ikke forudsat, at politistationerne i Vordingborg og Nakskov generelt vil være døgnbemandede.

 

Det bemærkes dog, at de lokale ledelser i politikredsene har mulighed for en fleksibel døgnbetjening i de tilfælde, hvor det efter en konkret vurdering findes hensigtsmæssigt, f.eks. i forbindelse med særlige lokale begivenheder som en stor koncert eller et større sportsstævne.

 

Jeg kan endvidere henvise til Justitsministeriets tidligere besvarelser om emnet, herunder navnlig på spørgsmål nr. 153 af 18. maj 2006 og spørgsmål nr. 170 af 31. maj 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende L 168/2006 om Politi- og domstolsreformen. Besvarelserne vedlægges.