Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 182 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. november 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 182 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af REU alm. del – samrådsspørgsmål J og K den 18. november 2008 redegøre for muligheden for anvendelse af skolepsykologerklæringer i forbindelse med identificeringen af psykisk syge indsatte, herunder indsatte med ADHD?”

 

Svar:

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at de indsatte i Kriminalforsorgens fængsler og arresthuse behandles af institutionens sundhedsfaglige personale. Som oplyst i samrådet nævnt i spørgsmålet er der etableret en sundhedsordning i fængsler og arresthuse.

 

Den sundhedsfaglige behandling af den indsatte sker i henhold til sundhedsmyndighedernes regler, idet den indsatte i sundhedsmæssig henseende så vidt muligt skal sidestilles med andre borgere i samfundet. I forbindelse med diagnosticering og behandling af den indsatte kan det sundhedsfaglige personale indhente helbredsoplysninger mv. fra andre sundhedspersoner, herunder den indsattes egen læge, psykolog, skolepsykolog mv. Dette forudsætter dog typisk, at den indsatte samtykker heri. Hvorvidt der indhentes helbredsoplysninger mv., afhænger af en konkret sundhedsfaglig vurdering af behovet for disse oplysninger for at kunne diagnosticere og behandle den indsatte.

 

Sundhedspersonalet kan i øvrigt til brug for vurdering af relevant sundhedsfaglig behandling anvende relevante dokumenter vedrørende den indsatte. Det kan f.eks. være en personundersøgelse, som afdækker en række personlige forhold, herunder misbrug, skolegang mv. Det kan også være en eventuel mentalobservationserklæring.