Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
621229_0001.png
621229_0002.png
621229_0003.png
621229_0004.png
621229_0005.png
621229_0006.png
621229_0007.png
621229_0008.png
621229_0009.png
621229_0010.png
621229_0011.png
621229_0012.png
621229_0013.png
Justitsministeriet
Dato:Dok.:Sagnr.:
18. november 2008JER402492008-792-0702
Udkast til tale
til brug ved besvarelse af samrådsspørgsmål J og K af23. oktober 2008 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del)
[Samrådsspørgsmål R, som alene vedrørte ministeren forsundhed og forebyggelse, er trukket tilbage]
Spørgsmål J:”Hvilke initiativer vil ministrene tage her og nu og pålangt sigt for at sikre, at psykisk syge indsatte i fængsleridentificeres hurtigt, og at der igangsættes den behandling,de har brug for og krav på?”
Spørgsmål K:”Hvilke initiativer vil ministrene tage for at opdage ADHDi frihed og fængslerne, og hvordan vil man sikre behand-ling?”
Svar:
1.De to samrådsspørgsmål vedrørende navnlig psykisksyge i fængslerne er stillet både til mig og til ministerenfor sundhed og forebyggelse. Jeg vil indlede med samlet atsvare på den del af spørgsmål J og K, som vedrører Krimi-nalforsorgen. Herefter vil ministeren for sundhed og fore-byggelse svare vedrørende sit område.
Jeg vil starte med at slå fast, at jeg ligesom min forgængerer meget optaget af spørgsmålet om psykisk syge i fængs-lerne. Det er også et område, der jævnligt er genstand fordebat i medierne.
Det er i denne sammenhæng væsentligt at gøre sig klart, atudtrykket ”psykisk syge” dækker over meget forskelligepersongrupper, som har krav på helt forskellig behandling.
2
Hvad angår indsatte, der er psykotiske, altså de sindssyge,så er det klart, at de slet ikke skal være i fængslerne. Detvar også, hvad min forgænger meldte ud i 2005, og sidener der arbejdet intenst med problemstillingen. Det vil jegkomme tilbage til. Men for lige at slå det fast: indsatte,som konstateres sindssyge, skal så hurtigt som muligtoverføres til et hospital eller en behandlingsinstitution. Detfremgår bl.a. af De Europæiske Fængselsregler.
Hvad angår indsatte, der ikke er sindssyge, men som lideraf en psykisk sygdom i øvrigt, har Kriminalforsorgen enforpligtelse til at sikre den nødvendige adgang til psykia-trisk eller psykologisk bistand.
Det er et helt grundlæggende princip for sundhedsbetje-ningen i Kriminalforsorgen, at behandlingen skal vareta-ges af det almindelige behandlingssystem, som råder overet differentieret behandlingstilbud. Kriminalforsorgen skalikke opbygge sit eget parallelle behandlingssystem indenfor murene.3
Bl.a. sikkerhedsmæssige hensyn har dog medført, at der eretableret en sundhedsordning i fængsler og arresthuse. Tilalle fængsler og arresthuse er der således knyttet en lægefra lokalområdet, og de fleste fængsler har desuden til-knyttet en psykiatrisk konsulent.
For indsatte, der har svære psykiske problemer, men somikke er sindssyge, er der mulighed for at blive overført tilAnstalten ved Herstedvester, hvor der er ansat psykologerog psykiatere.
Kapaciteten på Anstalten ved Herstedvester er i 2006 ble-vet udvidet med 6 pladser. Samme år blev der i Arresthu-set i Vejle indrettet en venterafdeling med 10 pladser forindsatte, der skal afsone på Anstalten ved Herstedvester.Til disse 10 pladser er der knyttet en psykolog, sygeplejer-ske og psykiater, så der allerede i ventetiden kan tageshensyn til den indsattes behov for behandling.
4
Jeg forstår samrådsspørgsmålene sådan, at de først ogfremmest sigter til den første gruppe, nemlig de psykotiskeindsatte, som ikke skal være i fængslerne.
2.Kriminalforsorgen er naturligvis hele tiden opmærksompå behovet og mulighederne for tidligst muligt at få identi-ficeret psykisk syge indsatte, så den nødvendige behand-ling kan iværksættes.
Jeg vil i den forbindelse fremhæve et pilotprojekt, somnetop er ved at starte, om hurtig identifikation af psykisksyge indsatte. Projektet har til formål at identificere indsat-te med psykiske lidelser, herunder indsatte med ADHD ogeventuelle psykotiske indsatte. Med en hurtig identifikati-on er det også muligt hurtigere at iværksætte den rigtigebehandling. Jeg er meget glad for, at der af satspuljen for2008-2011 blev afsat midler til dette vigtige projekt.
5
Baggrunden for projektet er anbefalingerne i den tværmi-nisterielle rapport ”Psykisk sygdom og kriminalitet” ometablering af et screeningsværktøj.
Konkret vil det foregå på den måde, at en sygeplejerskeforetager den første screening. Herefter vil en psykiaterforetage en grundigere vurdering og eventuelt diagnostice-ring af de indsatte, der er identificeret af sygeplejersken.Psykiateren vil så vurdere, om der skal iværksættes be-handling enten i arresthuset eller ambulant, eller om denindsatte eventuelt skal søges overført til psykiatrisk regi.
Projektet iværksættes i tre af de største arresthuse, Arrest-husene i Odense og Århus samt Københavns Fængsler, ogskal køre i 4 år. Dette vil give et bedre billede af, hvormange psykisk dårlige eller eventuelt psykotiske indsatte,der er i arresthusene.
Projektet vil naturligvis blive evalueret for at vurdere, omder vil være grundlag for at søge ordningen gjort perma-6
nent og udbredt til hele landet. Samtidig følger Kriminal-forsorgen løbende den internationale udvikling på områ-der, herunder navnlig i Sverige, som især har igangsat pro-jekter vedrørende ADHD.
3.Vi ved i dag ikke ret meget om forekomsten af ADHDblandt indsatte i kriminalforsorgens institutioner, men no-get tyder på, at der kan være en del indsatte med ADHD iKriminalforsorgens institutioner.
Der foregår i dag ikke en central registrering af forekom-sten af ADHD, ligesom der heller ikke for andre diagnosersker en central registrering, hverken på det somatiske ellerpsykiatriske område. Screeningsprojektet, som jeg nævntefør, vil hjælpe med at afdække, hvor stort problemet medADHD er blandt de indsatte.
I dag foregår indsatsen mod ADHD sådan, at indsatte, derkonstateres at lide af ADHD, vurderes konkret i forholdtil, hvilken behandling der skal iværksættes. Det er det7
sundhedsfaglige personale, der har ansvaret for at søgebistand uden for institutionerne, hvis det skønnes nødven-digt. Kriminalforsorgen er naturligvis løbende opmærksompå udviklingen i indsatsen vedrørende ADHD, som mini-steren for sundhed og forebyggelse i øvrigt vil kommenærmere ind på.
Jeg kan også nævne, at et forskningsprojekt om ADHD erpå vej i Anstalten ved Herstedvester.
4.Jeg vil nu vende mig mod spørgsmålet om overførsel afpsykotiske indsatte til behandling i psykiatrisk regi.
Jeg er helt klar over, at problemet med psykotiske indsatte,der venter på overførsel til psykiatrisk regi, ikke er nyt. I1995 anbefalede en redegørelse fra Sundhedsministeriet,Sundhedsstyrelsen, Amtsrådsforeningen og Direktoratetfor Kriminalforsorgen, at ventetiden på overførsel ikke børvære mere end syv dage.
8
Siden da har der med jævne mellemrum været fokus påproblemerne med ventetid. Direktoratet for Kriminalfor-sorgen iværksatte i 2006 en indberetningsordning for bed-re at kunne overvåge udviklingen i ventetider og i antalletaf psykisk syge i fængslerne, der venter på overførsel. Alletilfælde, hvor en psykotisk indsat bliver søgt overført tildet psykiatriske system, skal løbende indberettes til direk-toratet.
På baggrund af indberetningerne ser det ud til, at det pri-mært er i hovedstadsområdet, der er problemer med vente-tid på overførsel til det psykiatriske system. Der er dogkonstateret nogle uregelmæssigheder i forhold til indberet-ningerne fra resten af landet, og Direktoratet for Kriminal-forsorgen har derfor iværksat et arbejde med henblik på atsikre en bedre datakvalitet.
Der har siden 2005 løbende været afholdt møder mellemRegion Hovedstaden og Kriminalforsorgen, hvor vente-tidsproblematikken har været i fokus.9
Region Hovedstaden har på møderne tilkendegivet, at må-let er, at indsatte i Kriminalforsorgens institutioner ikkeskal vente længere end højst syv dage. De syv dage er dengenerelle målsætning for maksimal ventetid for indlæggel-se på de psykiatriske afdelinger i ikke-akutte situationer.Dette er i tråd med den nævnte anbefaling fra Sundheds-styrelsen fra 1995.
5.Tallene fra de løbende indberetninger i hovedstadsom-rådet opgøres halvårligt. De viser, hvor mange indsatte derer søgt overført i det forgangne halve år og hvor længe de igennemsnit har ventet inden overførsel. Herudover er dertypisk 1-2 indsatte, der ikke fremgår af opgørelsen, og somfølge af helt særlige forhold har ventet meget længere tid.Det kan f.eks. skyldes uenighed om den indsattes farlig-hed, eller om den indsatte er psykotisk eller ej.
Ved opgørelsen i oktober 2007 var der 15 indsatte, derhavde ventet på overførsel til det psykiatriske system i me-10
re end 7 dage. Ved opgørelsen fra marts i år var tallet dogoppe på 26 indsatte, der havde ventet i mere end syv dage.Ved opgørelsen i oktober i år var tallet 20. I løbet af detseneste år er der således samlet set tale om en stigning,men dog således at der siden opgørelsen fra marts i år ersket et mindre fald. Den gennemsnitlige ventetid ser der-imod ud til at stige. I oktober 2007 var den gennemsnitligeventetid ca. 21 dage, mens den i oktober 2008 var ca. 28dage.
Man skal dog være forsigtig med at konkludere for hånd-fast ud fra disse tal, fordi tallene er små, og der kan væretale om helt tilfældige udsving. Når indberetningsordnin-gen har forløbet endnu et år, vil vi formentlig kunne sigenoget mere sikkert om udviklingen.
Det er altså ikke rigtigt, når det i en af artiklerne nævnt ibegrundelsen for samrådsspørgsmålene, anføres, at der pået år skulle være sket en tredobling af indsatte, der venterpå overførsel til psykiatrisk afdeling.11
Men det er naturligvis bekymrende, at ventetiden for denenkelte indsatte ser ud til at være stigende, hvilket løbendeer blevet drøftet på møderne med Region Hovedstaden.
Det er heller ikke korrekt, når der i en af artiklerne står, atVestre Hospital har 20 sengepladser til sindslidende.
Vestre Hospital er en landsdækkende sygeafdeling forKriminalforsorgens institutioner som udgangspunkt forindsatte med somatiske sygdomme/lidelser. Ofte huser sy-geafdelingen dog også psykiske syge fra KøbenhavnsFængsler, fordi stedet med sin bemanding af læger og sy-geplejersker er mindre uegnet end det almindelige fængsel.Men jeg vil gerne understrege, at der ikke er tale om ethospital for sindslidende. Fængslerne er og bliver ikke forpsykotiske mennesker.
6.Som det fremgår, har der set over de sidste år til stadig-hed har været fokus på problemerne med psykisk syge12
indsatte, herunder indsatte med ADHD. Nu er der sat yder-ligere turbo på med igangsætningen af screeningsprojektet.Der er behov for den systematiske og intensive indsats, derligger i projektet. Jeg vil følge pilotprojektet og resultater-ne herfra tæt, og jeg ser frem til, at vi på den baggrund fåret endnu bedre grundlag for at tilrettelægge indsatsen pådette område.
13