Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
622713_0001.png
622713_0002.png
622713_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
9. december 2008Lovafdelingen2008-792-0732LOJ41494
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 170 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. november 2008.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Hækkerup (S)
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 170 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren kommentere Ritzaus telegram den 14. no-vember 2008: ”Børn har elendige forhold i landets arresthu-se”?”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at Kriminalforsorgenigennem de senere år har haft en del fokus på de indsattes børn, herunderpå besøgsforholdene i fængsler og arresthuse.Direktoratet fastsatte således i 2004 en række minimumskrav for besøgs-lokalers indretning. Besøgslokalerne skal blandt andet fremstå lyse ogvenlige, med udsmykning og hyggelig belysning og med et passende ud-valg af legetøj, der er egnet til at stimulere kontakten mellem den indsatteog dennes børn.I efteråret 2006 foretog Direktoratet for Kriminalforsorgen en høring afalle Kriminalforsorgens institutioner for at undersøge, om de levede optil standarderne.Høringen viste, at langt hovedparten af institutionerne fandt, at de levedeop til de fastsatte minimumskrav. De institutioner, der oplyste, at man påét eller flere punkter ikke opfyldte kravene, oplyste samtidig, hvilke initi-ativer der konkret ville blive iværksat for at imødekomme kravene.Ifølge undersøgelsen levede arresthusene således generelt op til mini-mumskravene, men i de mange små arresthuse er der kun ét besøgsrum,hvor alle former for besøg skal foregå. Med den eksisterende bygnings-masse er der kun meget begrænsede muligheder for at ændre på dette.Københavns Fængsler gennemførte i 2007 en renovering af besøgsfacili-teterne i Vestre Fængsel og Blegdamsvejens Fængsel. I forbindelse medrenoveringen har der været særligt fokus på de indsattes børn. I VestreFængsel er der indrettet to store familierum med tekøkken og blandt an-det legeredskaber til børn. I Blegdamsvejens Fængsel er der indrettet etstort familierum med blandt andet legeredskaber og direkte adgang til enmindre udendørs gårdhave.Direktoratet for Kriminalforsorgen er endvidere i dialog med enkelte ar-resthuse om indretning af mere børnevenlige besøgsfaciliteter.2
I oktober 2008 afholdt direktoratet i alt 3 temadage om emnet ”børn ogbesøg” for blandt andet personalet tilknyttet besøgsafviklingen i arresthu-se og fængsler. Målet for temadagene var – via tilførsel af viden om deindsattes børn og erfaringsudveksling – at bringe større fokus og op-mærksomhed på området og medvirke til den bedst mulige håndtering afbesøg af børn i arresthuse og fængsler.Direktoratet har som opfølgning på disse temadage og som følge af denkritik, der var været af besøgsforholdene i arresthusene, bedt arresthusin-spektørerne om en tilbagemelding på, hvorledes tilstanden i besøgsloka-lerne aktuelt er i de forskellige arresthuse. Resultatet af denne opfølgningforeligger endnu ikke.
3