Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 138 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. november 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 138 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Kan ministeren bekræfte oplysningerne om Peter Lundins livsførelse i fængslet i artiklen ”Politikere er oprørte: Stop Lundin”, der blev bragt i Ekstra Bladet den 7. november 2008, og er ministeren enig i, at det kan virke stødende for retsbevidstheden?”

 

Svar:

 

Ud fra artiklen i Ekstra Bladet den 7. november 2008 har Justitsministeriet forstået spørgsmålet således, at der særligt spørges til besøg, som den pågældende har haft i fængslet og den pågældendes muligheder for at udtale sig herom til pressen.

Reglerne om besøg til indsatte findes i straffuldbyrdelseslovens §§ 51-53 og bekendtgørelse nr. 737 af 25. juni 2007 om adgangen til besøg mv. til indsatte, der udstår fængselsstraf eller forvaring i kriminalforsorgens institutioner (besøgsbekendtgørelsen). Hovedindholdet af reglerne er, at indsatte har ret til besøg, men at besøg af bestemte personer efter en konkret vurdering kan nægtes ud fra ordens- eller sikkerhedsmæssige hensyn, og at en meddelt besøgstilladelse kan inddrages og et igangværende besøg kan afbrydes af ordens- eller sikkerhedsmæssige grunde.

Direktoratet for Kriminalforsorgen har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Statsfængslet Østjylland, der har oplyst følgende:

”Fængslet administrerer for alle indsatte, og dermed også for Bjarne Skounborg [tidligere Peter Lundin, direktoratets bemærkning], i overensstemmelse med de regler, der er gældende for de indsattes besøg. Reglerne er i overensstemmelse med de af Kriminalforsorgens principper, der vedrører normalisering og åbenhed, og som indebærer, at forholdene i fængslerne skal indrettes, så de så vidt muligt svarer til forholdene udenfor, samt at de indsatte skal have mulighed for at knytte og vedligeholde forbindelse til pårørende og det almindelige samfundsliv.

Reglerne indebærer blandt andet, at de indsatte kan have seksuelt samkvem med deres besøgende.

Fængslet vurderer hver ansøgning om besøgstilladelse konkret ud fra de gældende regler, og man foretager blandt andet løbende en sikkerhedsmæssig vurdering af besøgenes afvikling. Såfremt fængslet finder det påkrævet, vil et besøg kunne afbrydes, og en besøgstilladelse vil kunne ændres eller inddrages.”  

 

Reglerne om de indsattes kontakt til medierne findes i straffuldbyrdelseslovens § 59 og bekendtgørelse nr. 379 af 17. maj 2001 om adgangen til kontakt til medierne for indsatte i Kriminalforsorgens institutioner.

 

Hovedindholdet af disse regler er, at en indsat har ret til at udtale sig til medierne. Retten til at udtale sig til medierne kan – ligesom retten til besøg – i det konkrete tilfælde begrænses ikke blot ud fra ordens- eller sikkerhedsmæssige hensyn, men tillige ud fra hensynet til den forurettede ved lovovertrædelsen eller for i øvrigt at modvirke en åbenbar krænkelse af retsfølelsen.

 

Statsfængslet Østjylland har i udtalelsen til brug for besvarelsen af spørgsmålet indledningsvis bemærket, ”at en væsentlig del af de oplysninger, der har været bragt, ikke synes at komme fra indsatte selv – i alt fald ikke som direkte fremsat over for vedkommende medie – men fra forskellige navngivne og unavngivne kilder, og at udformningen af omtalen endvidere i vidt omfang har været præget af visse mediers ønske om en bestemt vinkling af sagen, der efter fængslets opfattelse ikke har dækning i de faktiske forhold.”

 

Om konkrete tilfælde, hvor det har været aktuelt at tage stilling til den pågældendes ret til at udtale sig til medierne mv., har fængslet oplyst følgende:

 

”I tiden efter indsattes indgåelse af ægteskab den 28. september 2008 er fængslet blevet kontaktet af en lang række medier, både fra den trykte presse og fra TV. Fængslet har over for disse afvist at udtale sig om den konkrete sag og har kun udtalt sig om generelle spørgsmål. I forhold til ansøgninger om interviews med indsatte har man administreret i henhold til de gældende regler, der er i overensstemmelse med Kriminalforsorgens ovennævnte principper om normalisering og åbenhed.

I denne forbindelse har man på den ene side lagt vægt på den indsattes ytringsfrihed og pressens mulighed for at varetage sin rolle i samfundet og på den anden side på hensynet til retsfølelsen.

Dette har ført til, at man alene har givet tilladelse til skrevne interviews og optagelse af faste billeder, mens man har afslået tilladelse til optagelse af lyd og levende billeder. Man har endvidere fastsat vilkår om, at indsatte ikke måtte interviewes om de nærmere omstændigheder omkring sin kriminalitet.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Direktoratet for Kriminalforsorgen og Statsfængslet Østjylland.