Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 134 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. november 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 134 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren redegøre for reglerne for uddannelsesstøtte til indsatte, herunder svare på, hvem der afholder udgifterne til den indsattes undervisning?”

 

Svar:

 

1. Med hensyn til reglerne for uddannelsesstøtte til indsatte har Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyst, at indsatte i fængsler og arresthuse ikke har mulighed for at modtage uddannelsesstøtte efter reglerne i lov om statens uddannelsesstøtte. Derimod har beboere på Kriminalforsorgens pensioner mulighed for at modtage sådan uddannelsesstøtte.

 

Efter straffuldbyrdelseslovens § 38, stk. 1, har indsatte ret og pligt til at være beskæftiget ved deltagelse i arbejde, uddannelse eller anden godkendt aktivitet. For sådan beskæftigelse udbetaler institutionen et vederlag efter nogle fastsatte satser, der reguleres en gang om året. Den gennemsnitlige betaling for deltagelse i undervisning og uddannelse er p.t. ca. 11 kr. pr. time.

 

2. For så vidt angår spørgsmålet om, hvem der afholder udgifterne til den indsattes undervisning, har Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyst, at udgifterne til fængselslærere og timelærere i Kriminalforsorgens institutioner afholdes af Kriminalforsorgen. Indsatte i fængsler og arresthuse, der ønsker at deltage i undervisningsaktiviteter i institutionen, vil få udleveret det nødvendige undervisningsmateriale til låns.

 

Indsatte, der enten ønsker at være selvstuderende, eller som under udgang (frigang) følger undervisningen på en uddannelsesinstitution uden for fængslet, skal i princippet selv betale deres udgifter og herunder de gebyrer, der i stigende grad opkræves af uddannelsesinstitutionerne. Af udgangsbekendtgørelsen § 48 fremgår det dog, at såfremt det vil være særligt belastende for den indsatte selv at afholde udgifterne ved deltagelse i kursus mv., og disse ikke kan dækkes på anden måde, kan de afholdes af institutionen. Det har været praksis, at fængslerne helt eller delvis betaler uddannelsesudgifter, når disse ligger inden for en lokalt fastsat ramme, men i takt med de senere års stigende brugerbetaling på uddannelsesinstitutionerne har der udviklet sig en forskelligartet praksis i fængslerne vedrørende betaling. Direktoratet for Kriminalforsorgen har derfor besluttet at udarbejde en vejledning vedrørende betaling af udgifter i forbindelse med selvstudium og frigang, således at der bliver en mere ensartet praksis på området. Vejledningen forventes færdig i begyndelsen af det nye år.