Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
741017_0001.png
741017_0002.png
741017_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. oktober 2009Civilkontoret2009-150-1375AER40097
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1312 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. september 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Birgit Thostrup Christensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1312 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 23. septem-ber 2009 fra LungePatient.dk vedrørende lov om landsind-samlinger, jf. REU alm.del – bilag 789.

Svar:

Henvendelsen fra LungePatient.dk (tidl. Lungeforeningen Boserup Min-de) vedrører foreningens adgang til at foretage indsamlinger til forenin-gens arbejde.Reglerne om offentlige indsamlinger findes i indsamlingsloven1, somtrådte i kraft den 1. januar 1972.Efter lovens § 2 må offentlig gade- og husindsamling ved personlig ellertelefonisk henvendelse ikke finde sted. Det fremgår af forarbejderne tilindsamlingsloven, at forbuddet blev indført for at beskytte befolkningenmod de gener, der kan være forbundet med at blive opsøgt i sit hjem ellerpå offentlige steder med opfordringer til at yde bidrag til forskellige for-mål.Uanset forbuddet i indsamlingslovens § 2 mod offentlig gade- og husind-samling kan foreninger mv., som gennem en længere årrække forud forlovændringen i 1971 med Justitsministeriets tilladelse havde afholdt of-fentlig gade- og husindsamling, én gang om året foretage sådan indsam-ling til det formål og i samme form og udstrækning, hvortil tilladelse se-nest havde været givet, jf. indsamlingslovens § 7, stk. 3. Baggrunden fordenne ordning var, at forbuddet kunne få mærkbare følger for de forenin-ger, som gennem en længere årrække forud for lovens vedtagelse i 1971havde oppebåret en betydelig del af deres indtægter fra regelmæssige ga-de- og husindsamlinger.Indsamlingsbekendtgørelsen indeholder i et bilag en fortegnelse over deforeninger mv., der er omfattet af undtagelsen i indsamlingslovens § 7,stk. 3.
1
Lovbekendtgørelse nr. 555 af 6. juni 2006 om offentlige indsamlinger og pyramidespil
.2
Lungeforeningen Boserup Minde (i dag LungePatient.dk) er opført underbilagets gruppe B, der omfatter foreninger mv., der har tilladelse til atforetage indsamlinger ”i Storkøbenhavn eller i flere amter”.For LungePatient.dk indebærer dette, at foreningen – i overensstemmelsemed de tilladelser, der var meddelt foreningen i årene forud for indsam-lingsloven ikrafttræden – kan foretage indsamling gennem udstedelse afindsamlingslister til erhvervsvirksomheder og institutioner i den nuvæ-rende region Sjælland.Bemyndigelsen i indsamlingslovens § 7, stk. 3, giver ikke Justitsministe-riet mulighed for administrativt at føje nye foreninger til denne fortegnel-se, ligesom ministeriet ikke har mulighed for administrativt at udvideomfanget af en forenings tilladelse.Justitsministeriet har vejledt LungePatient.dk herom i breve af 26. augustog 22. september 2009.I henvendelsen til Retsudvalget omtaler foreningen, at den ændring afindsamlingsloven, der trådte i kraft i 2006, indebærer, at en række orga-nisationer mv., der ikke er opført på bilagets liste A, nu har fået adgangtil at gennemføre landsdækkende gade- og husindsamling.Justitsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at der ved lov nr. 1401 af21. december 2005 om ændring af lov om offentlige indsamlinger og py-ramidespil er gennemført en begrænset udvidelse i adgangen til at foreta-ge landsdækkende gade- og husindsamlinger. Ændringen indebærer, atorganisationer, som driver projektaktiviteter i udviklingslandene pågrundlag af en rammeaftale med Udenrigsministeriet, hvortil der er knyt-tet krav om egenfinansiering, uanset forbuddet i indsamlingslovens § 2,1. pkt., én gang årligt kan gennemføre en landsdækkende gade- og hus-indsamling til disse projektaktiviteter, jf. indsamlingslovens § 7, stk. 5.Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at alle foreninger mv. – uanset omde er omfattet af den særlige adgang til at foretage gade- og husindsam-ling eller ej – har mulighed for at benytte sig af andre indsamlingsformer,f.eks. ved at bringe opfordringer til at yde bidrag i dagblade, på internet-tet eller andre medier eller ved at opstille indsamlingsbøsser på gader og ibutikker.
3