Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
791811_0001.png
791811_0002.png
791811_0003.png
791811_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. januar 2010Statsretskontoret2009-792-1057AHN40627
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1310 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. september2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1310 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for, hvor langt den franske rege-ring er kommet i sine undersøgelser af et eventuelt forbudmod burkaer, herunder redegøre for, om den franske regeringpå nuværende tidspunkt har en 100 pct. klar afgørelse af omet burkaforbud i forhold til internationale forpligtelser. I be-kræftende fald bedes konventionerne med præcise henvisnin-ger oplyst. Samme svar bedes givet i relation til de tiltag tilforbud imod burkaer, som er blevet gennemført i Belgien,Frankrig og andre lande, som Danmark sædvanligvis sam-menligner sig med.”

Svar:

Justitsministeriet har fra Udenrigsministeriet modtaget oplysninger omde overvejelser vedrørende bl.a. et eventuelt forbud mod brug af burkamv., der har været foretaget i Frankrig, Belgien, Nederlandene, Norge ogSverige.Justitsministeriet kan på grundlag heraf oplyse følgende:Ingen af de nævnte lande har indført et generelt forbud mod at bære bur-ka mv.I Frankrig har et parlamentarisk undersøgelsesudvalg, der skulle se påanvendelsen af burka mv., afgivet sin betænkning den 26. januar 2010. Ibetænkningen anføres det bl.a., at der ikke var enighed i udvalget om atanbefale et forbud mod brug af burka mv. i det offentlige rum, men at enstor del af udvalgets medlemmer var positive over for et sådant forbud.Den franske regering har endnu ikke taget stilling til, hvordan man vilforholde sig til spørgsmålet om at fremsætte et lovforslag, der indeholderet forbud mod at bære burka mv. i det offentlige rum.Der foreligger ikke oplysninger om, at der i Frankrig er foretaget en vur-dering af forholdet mellem et burkaforbud og Frankrigs internationaleforpligtelser.I Belgien blev der i september 2009 nedsat en arbejdskomité for såkaldtinterkulturelt samvirke, der bl.a. har til opgave at tilvejebringe en natio-nal løsning på burka-problematikken inden september 2010. En rækkekommuner i Bruxelles-området har dog i det lokale politireglement fast-2
sat et forbud mod, at borgere på offentligt område ”klæder sig på maske-ret eller udklædt vis”.Heller ikke i forhold til Belgien foreligger der oplysninger om, at der erforetaget en vurdering af forholdet mellem et burkaforbud og Belgiensinternationale forpligtelser.Endelig har der i Nederlandene i 2006 været overvejelser vedrørende etgenerelt forbud mod at bære burka mv. På baggrund af en forberedenderapport fra 2006 besluttede regeringen i februar 2008, at det ikke var øn-skeligt eller muligt (i lyset af bl.a. den nederlandske grundlov og DenEuropæiske Menneskerettighedskonventions art. 9) at gennemføre et ge-nerelt forbud mod ansigtsdækkende beklædning i det offentlige rum.

2.

På uddannelsesområdet er der i de omhandlede lande i varierende om-fang taget stilling til et forbud mod at bære burka mv.Frankrig har i 2004 indført et (nationalt) forbud mod at bære religiøsesymboler i bl.a. skolerne, mens der i Nederlandene arbejdes på et lovfors-lag, der har til hensigt at forbyde ansigtsdækkende beklædning for såvelelever som lærere i grundskoler og ungdomsuddannelser/gymnasier.I Norge har Oslo Kommune efter godkendelse fra statslige myndighederindført et (lokalt) forbud mod – i skoler og på voksenuddannelsescentre –at bære beklædning, der helt eller delvist dækker elevernes ansigt (i mod-sætning til hovedbeklædninger, hvor ansigtet er synligt). Det norske ju-stitsministerium udtalte i den forbindelse bl.a., at et sådant forbud ikkeville være i strid med art. 9 i Den Europæiske Menneskerettighedskon-vention, mens foreneligheden med art. 9 af et forbud, som også skullegælde på skolevejen (dvs. under elevernes transport til skolens eller vok-senuddannelsescenterets område), ville være tvivlsom.For så vidt angår Sverige kan det bl.a. oplyses, at den svenske skolesty-relse i 2003 har udtalt, at skolerne – på baggrund af pædagogiske hensyneller ud fra generelle ordensbetragtninger – har mulighed for at forbydeelevers brug af burka eller niqab. Den svenske skolestyrelse anbefalerdog, at der ikke indføres et forbud mod disse religiøse beklædningsgen-stande uden en forudgående drøftelse om bl.a. ligestillingsmæssige ogdemokratiske rettigheder.
3
Endelig er der i Belgien (på skolernes eget initiativ) indført et forbudmod alle religiøse symboler i samtlige flamske undervisningsinstitutionersamt i visse skoler i Vallonien.

3.

Der kan endelig peges på, at der i flere af de nævnte lande er regler,der har betydning for muligheden for som offentligt ansat at bære burkamv.For offentligt ansatte i statslige myndigheder i Nederlandene er der ud-stedt retningslinjer, der fastsætter, at brug af ansigtsdækkende beklæd-ning vil være i strid med ”god arbejdstagerskik”, og som i tilfælde afovertrædelse vil kunne medføre sanktioner i henhold til gældende funkti-onærlovgivning. De nederlandske myndigheder forventer, at der på regi-onalt niveau vil blive udstedt lignende retningslinjer for provinsers ogkommuners ansatte.I Frankrig er der udstedt regler, der gør det til en tjenstlig fejl at skiltemed sin religiøse overbevisning under udøvelsen af en offentlig funktion.I Belgien har provinsen Antwerpen indført et (regionalt) forbud mod alhovedbeklædning og alle religiøse symboler. Forbudet gælder for alleansatte, der arbejder med direkte betjening af provinsens og dens kom-muners borgere.Endelig kan det nævnes, at det i det svenske sundhedssystem i praksis –af hensyn til at forhindre spredning af bakterier – ikke er tilladt at brugelangærmet beklædning i patientnært arbejde, hvilket i praksis indebærer,at det heller ikke er tilladt at bruge burka mv.
4