Justitsministeriet

Dato:

<<JM.DOKUMENT_DATO>>13. november 2008<</JM.DOKUMENT_DATO>>

 

Dok.:

<<JM.DOKUMENT_FILNAVN>>JNH40257<</JM.DOKUMENT_FILNAVN>>

 

Sagnr.:

<<JM.SAGSNR>>2008-0091-0189<</JM.SAGSNR>>

 

 

 

Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål I fra Folketingets Retsudvalg (Alm. Del) torsdag den 13. november 2008

 

Samrådsspørgsmål I:

”Vil ministeren redegøre for situationen vedrørende Rigspolitichefen og de sager, der i den seneste tid har været fremme i pressen?

Indledning

Jeg har forstået samrådsspørgsmålet sådan, at udvalget ønsker mine bemærkninger til de artikler, som navnlig avisen 24timer i de seneste måneder har bragt vedrørende rigspolitichefens tjenesterejse til Rio de Janeiro, hans rejser til Tour de France samt hans udgifter til tjenesterejser i øvrigt.

1. Lad mig starte med det første – forlængelsen af tjenesterejsen til Rio de Janeiro.

Her er der tale om en fejl, og rigspolitichefen har besluttet at tilbagebetale de udgifter, der var forbundet med forlængelsen af hans ophold.

Ved samme lejlighed besluttede han, at der skulle foretages en gennemgang af alle hans rejsebilag. Det er en beslutning, som jeg har tilsluttet mig.

2. Der har desuden været skrevet om, at rigspolitichefen i 2001, 2002 og 2004 har været i Paris og se Tour de France med IT-virksomheden CSC.

Som bekendt har der i de senere år været stor fokus på de grundlæggende regler og vilkår, der gælder i den offentlige sektor. Det gælder ikke mindst spørgsmålet om, hvordan man undgår, at der opstår situationer, hvor der kan rejses tvivl om offentligt ansattes adfærd.

Sådanne spørgsmål kan bl.a. opstå i forbindelse med deltagelse i forskellige private sammenhænge. Jeg tror, at det er rimeligt at sige, at opmærksomheden på dette område generelt er blevet skærpet i de senere år.

De seneste års debat har blandt andet medført, at der sidste sommer blev udstedt skriftlige retningslinjer for god adfærd i det offentlige, så offentligt ansatte ved, hvad de har at holde sig til i forskellige situationer.

De forhold, der har været fremme omkring rigspolitichefens rejser med CSC, ligger alle nogle år tilbage. Jeg vil dog alligevel gerne understrege, at man i rigspolitichefens stilling altid skal være meget varsom med ikke at bringe sig i en situation, hvor der kan blive rejst nogen som helst tvivl om ens fuldstændige upartiskhed.

Det ved jeg, at rigspolitichefen er enig med mig i, og jeg ved også, at han vil være meget opmærksom på dette område i fremtiden.

3. Der har også været avisomtale af andre udgifter, som rigspolitichefen har afholdt i forbindelse med tjenesterejser – det gælder bl.a. udgifter til hotel og flybilletter.

Som jeg tidligere har tilkendegivet over for bl.a. Folketinget, er det naturligvis vigtigt, at man altid forvalter statens penge meget ansvarsfuldt.

Rigspolitiet har iværksat en gennemgang af alle rigspolitichefens rejsebilag i de 5 år tilbage, som regnskabsbilag opbevares efter statens regnskabsregler – dvs. fra og med 2003 og frem til i dag.

Gennemgangen omfatter mange bilag, forstår jeg, og er endnu ikke afsluttet. Der er bl.a. tale om en gennemgang af rigspolitichefens hotelregninger og de nærmere omstændigheder omkring rejserne med henblik på at kontrollere, hvilke særlige grunde der har været for at fravige hotelbeløb i konkrete tilfælde.

Det er klart, at reglerne på området skal følges, og derfor skal vi også have en afklaring på denne sag.

Vedrørende flybilletter har jeg forstået, at der er en vis fleksibilitet i reglerne, som foreskriver, at der skal lægges vægt på, hvad der i den konkrete situation er det mest hensigtsmæssige og økonomiske for tjenestestedet. Det er også et af de punkter, som indgår i Rigspolitiets gennemgang og overvejelser omkring de interne retningslinjer på området.