Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
749588_0001.png
749588_0002.png
Folketingets RetsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
28. oktober 2009
Retsudvalget har i brev af 24. september 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 1298(REU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra KarinaLorentzen Dehnhardt. (SF).
J.nr. 2009-0012064

Spørgsmål nr. 1298:

”Vil ministeren redegøre for mulighederne for at få sine boligudgifter dækket, nårman er indsat i danske fængsler, herunder hvorfor Camilla Broe ikke får sineboligudgifter dækket som følge af en udlevering, som den danske stat har biståetmed?”

Endeligt svar:

Hjælp til dækning af boligudgifter mv. under afsoning af straf i fængsel ellerarresthus har hjemmel i lov om aktiv socialpolitik. De nærmere betingelser findes ibekendtgørelse nr. 559 af 21. juni 2000 om kontanthjælp til personer, der ervaretægtsfængslet eller indsat til afsoning af straf i fængsel eller arresthus.Det fremgår af bekendtgørelsen, at en indsat, hvis bolig bør bevares af hensyn tilden indsattes benyttelse heraf under udgang eller efter løsladelsen, har ret til hjælptil dækning af en rimelig boligudgift, hvis pågældende ikke selv har indtægter ellerformue, der kan dække udgifterne. Det fremgår endvidere, at forvaretægtsfængslede bør hjælpen normalt ydes, indtil der er faldet endelig dom isagen.Hvis den forventede afsoningstid overstiger 6 måneder, skal kommunen undersøge,om den indsattes boligbehov kan dækkes på anden måde, fx ved fremleje eller ved,at der på anden måde sikres den indsatte en bolig ved løsladelsen.Kommunen kan i tilfælde, hvor der ikke ydes hjælp til bevarelse af boligen, yde etbeløb til dækning af opbevaring af bohave, hvis der skønnes at være behov herforaf hensyn til den indsattes tilværelse efter løsladelsen, og hvis betingelserne for atmodtage enkeltydelser efter lov om aktiv socialpolitik i øvrigt er opfyldt.Hovedprincippet i lov om aktiv socialpolitik er, at loven omfatter enhver, deropholder sig lovligt her i landet. Således kan ydelser efter loven ikke ydes til enperson, der befinder sig i udlandet. I forbindelse med strafafsoning harAnkestyrelsen fortolket dette princip i to afgørelser:
Af principafgørelse A-3-99 fremgår, at en ansøger, der boede i Danmark og varunder afsoning af fængselsstraf i udlandet af en varighed på minimum 9 måneder,ikke var berettiget til økonomisk hjælp til betaling af husleje i Danmark underafsoningen. Ankestyrelsen fandt ikke, at ansøgeren opfyldte hovedreglen om, atudbetaling af hjælp forudsætter ophold her i landet.Af principafgørelse O-126-94 fremgår, at en ansøger, der boede og arbejdede iudlandet, under afsoning af en fængselsstraf i Danmark ikke var berettiget til hjælptil dækning af huslejen i udlandet.Ankestyrelsen udtalte i sin afgørelse, at formålet med bestemmelsen ibistandslovens § 1 (nu aktivlovens § 3) er at opfylde behov her i landet.Beskæftigelsesministeriet har ikke kendskab til Camilla Broes økonomiske ellerboligmæssige forhold eller kendskab til, om hun har søgt hjælp til sineboligudgifter forud for eller i forbindelse med sin udlevering.Justitsministeren har oplyst, at Retsudvalget er blevet orienteret om Camilla Broe-sagen i et lukket samråd.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2