Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
748006_0001.png
748006_0002.png
748006_0003.png
748006_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
27. oktober 2009Strafferetskontoret2009-792-1045FRM40979
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1286 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. september2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1286 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Helle Haldvedrørende ofre i udlandet, jf. REU alm. del - bilag 772.”

Svar:

I den henvendelse, der henvises til i spørgsmålet, rejses spørgsmål ommuligheden for beskikkelse af bistandsadvokat for personer, der har væ-ret udsat for en forbrydelse i udlandet, og om adgangen til at få erstatningefter offererstatningsloven i sådanne tilfælde.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten om muligheden for beskikkelse af bistands-advokat for personer, der har været udsat for en forbrydelse i udlandet.Rigsadvokaten har oplyst følgende:”1. Rigsadvokaten fastsatte i 2007 nye retningslinjer for poli-tiet og anklagemyndigheden om vejledning mv. til forurette-de i straffesager.Retningslinjerne fremgår af Rigsadvokatmeddelelse nr.8/2007 om vejledning, orientering og underretning af foruret-tede i straffesager, udpegning af en kontaktperson for foruret-tede og vidner mv., samt af bekendtgørelse nr. 1108 af 21.september 2007 om politiets og anklagemyndighedens pligttil at vejlede og orientere forurettede i straffesager og til atudpege en kontaktperson for forurettede.

2.

Rigsadvokaten har netop færdiggjort en revision af Rigs-advokatmeddelelse nr. 8/2007, hvorved der bl.a. er indsat etsærskilt afsnit 6 om politiets og anklagemyndighedens vej-ledning mv. af personer, der har været udsat for en lovover-trædelse i udlandet.Det fremgår af Rigsadvokatmeddelelsen, at retsplejelovensregler om vejledning, orientering og underretning af foruret-tede i straffesager ikke kan antages at finde anvendelse i sa-ger, hvor lovovertrædelsen er begået i udlandet, når efter-forskningen og retsforfølgningen finder sted i det pågældendeland.Dette skyldes bl.a., at politi og anklagemyndighed i Danmarki disse tilfælde ikke er i besiddelse af de oplysninger, der ernødvendige for at yde den relevante vejledning og underret-ning mv.2

3.

Politiet og anklagemyndigheden skal i de nævnte tilfælde –hvis der er tale om en sædelighedsforbrydelse eller en grove-re overtrædelse af straffeloven, hvor vold, trusler eller andenpersonfarlig kriminalitet indgår – i stedet søge at hjælpe ogvejlede forurettede i overensstemmelse med de retningslinjer,der fremgår af det nye afsnit 6 i Rigsadvokatmeddelelse nr.8/2007.Politiet vil således afhængig af sagens omstændigheder kun-ne modtage forurettedes anmeldelse med henblik på at vide-resende den til rette myndighed i det pågældende land.Herudover skal politiet vejlede den forurettede eller den foru-rettedes nære pårørende om reglerne i retsplejelovens § 741 aom beskikkelse af en bistandsadvokat i Danmark. Politietskal endvidere i sådanne sager sørge for, at spørgsmål om be-skikkelse af bistandsadvokat efter retsplejelovens 741 a ind-bringes for retten.Endvidere skal politiet, når der er tale om en lovovertrædelsebegået i et andet EU-land, vejlede forurettede om, at Erstat-ningsnævnet kan hjælpe med at indgive en er-statningsansøgning i et andet EU-land, og i øvrigt henviseforurettede til at rette henvendelse til Erstatningsnævnet medhenblik på en mere generel orientering om mulighederne forat søge erstatning i det pågældende EU-land.Hvis lovovertrædelsen er begået i et land uden for EU, skalpolitiet vejlede om, at forurettede kan henvende sig til Uden-rigsministeriets Borgerservice eller den danske ambassade fordet pågældende land, der vil kunne anvise f.eks. en lokal en-gelsktalende advokat, som kan undersøge mulighederne for atopnå erstatning i det pågældende land.Såfremt forurettede ønsker underretning om sagens behand-ling mv., og forurettede ikke allerede har fået beskikket enbistandsadvokat i det land, hvor lovovertrædelsen er begået,kan politiet henvise forurettede til at rette henvendelse tilUdenrigsministeriets Borgerservice eller den danske ambas-sade for det pågældende land.Den danske ambassade for det pågældende land vil kunneanvise f.eks. en lokal engelsktalende advokat, som på vegneaf forurettede kan følge efterforskningen og en eventuel rets-sag og rapportere direkte til forurettede. Udgifterne til en så-dan advokat skal afholdes af den forurettede selv.Endelig fremgår det, at politiet i sager om voldtægt begået iudlandet skal henvise forurettede til hurtigst muligt at rettehenvendelse til et af de modtagelsescentre for voldtægtsofre,der findes på forskellige sygehuse i Danmark.3
Det fremgår endvidere, at personer, der har været udsat forrøveri, vold eller voldtægt, har ret til tilskud til behandlinghos psykolog efter lægehenvisning, jf. bekendtgørelse nr. 674af 26. juni 2008 om tilskud til psykologbehandling i praksis-sektoren for særligt udsatte persongrupper, at der ydes tilskudfor indtil 12 konsultationer pr. behandlingsforløb for de per-soner, som er omfattet af bekendtgørelsen, og at politiet kanhenvise forurettede til at henvende sig til vedkommendespraktiserende læge herom.

4.

Der er således i dag fastsat retningslinjer, der nærmerefastlægger indholdet af den hjælp og vejledning, som politiog anklagemyndighed skal give forurettede, når lov-overtrædelsen er begået i udlandet.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Rigsadvokaten.Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål nr. 745 fra FolketingetsRetsudvalg (Alm. del – folketingssamlingen 2007-08, 2. samling) for såvidt angår spørgsmålet om adgangen til at få erstatning efter offererstat-ningsloven for forbrydelser begået i udlandet.
4