Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 127 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. november 2008.

 

 

 

Jakob Axel Nielsen

fg. justitsminister

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 127 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren kommentere vedlagte borgerhenvendelse vedrørende erhvervskørekort, herunder redegøre for dispensationsmulighederne generelt samt i den konkrete sag specielt?”

 

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:

 

”Det fremgår af færdselslovens § 56, stk. 2, nr. 2, at kørekort kun kan udstedes til en person, der er i besiddelse af tilstrækkelig syns- og høreevne samt i øvrigt af den fornødne åndelige og legemlige førlighed.

 

De helbredsmæssige mindstekrav til synsstyrke er fastsat i bilag 2 i kørekortbekendtgørelsen.

 

Af bilag 2, pkt. A, fremgår, at den, der anmoder om kørekort, skal undersøges med henblik på at sikre, at vedkommendes synssans er tilstrækkelig god til, at han kan føre køretøj. Er der grund til at nære formodning om, at aspirantens syn ikke er tilstrækkeligt godt, skal han undersøges af egen læge eller speciallæge i øjensygdomme. I undersøgelsen skal der navnlig lægges vægt på synsstyrken, synsfelt, synsevnen i mørke og fremadskridende øjensygdomme.

 

Vedrørende kørekort til gruppe 2 (førere af køretøjer i kategorierne C, C/E, D og D/E samt endvidere førere af køretøjer i kategorierne B og D, som anvendes til erhvervsmæssig personbefordring, og førere som anmoder om udstedelse, fornyelse eller bevarelse af kørekort med påtegning om godkendelse som kørelærer) fremgår det af bilag 2, at den, der anmoder om udstedelse, fornyelse eller bevarelse af kørekort, eventuelt med korrigerende briller eller kontaktlinser skal have en synsstyrke på begge øjne på mindst 0,8 på det bedste øje og mindst 0,5 på det dårligste øje. Er værdierne på 0,8 og 0,5 opnået ved hjælp af korrigerende briller eller kontaktlinser, skal den ikke korrigerede synsstyrke på hvert af øjnene være 0,05. Ellers skal korrektionen af den mindst krævede synsstyrke (0,8 og 0,5) være opnået ved hjælp af brilleglas eller kontaktlinser, hvis styrke ikke må overstige plus eller minus otte dioptrier. Korrektionen skal kunne tåles godt. Kørekort må hverken udstedes, fornyes eller bevares, hvis aspiranten eller føreren lider af dobbeltsyn (diplopi) eller ikke har normalt binokulært synsfelt. Såfremt der findes et synsfeltudfald på ét af øjnene, skal sagen forelægges Sundhedsstyrelsen ved indsendelse til den regionale embedslægeinstitution.

 

Kategori B til erhvervsmæssig personbefordring er ikke omfattet af gruppe 2 i kørekortdirektivet (Rådets direktiv 91/439/EØF af 29. juli 1991 om kørekort), jf. bilag 3, pkt. 1.2, om ”mindstekrav med hensyn til fysisk og psykisk egnethed til at føre motorkøretøj”. Der er dog i direktivets bilag 3, pkt. 1.3, åbnet mulighed for, at det nationalt kan bestemmes, at direktivets hel-bredskrav for førere i gruppe 2 tillige skal gælde for førere af køretøjer i kategori B, der anvendes til erhvervsmæssig personbefordring. Denne mulighed har Danmark udnyttet. Da synskravene til erhvervsmæssig personbefordring til kategori B således er en følge af national lovgivning, er der mulighed for at dispensere fra synskravene, når ganske særlige forhold gør sig gældende, jf. kørekortbekendtgørelsens § 103. Ansøgning om dispensation kan indgives til Rigspolitiet.

 

For så vidt angår den konkrete sag, der er nævnt i spørgsmålet, bemærkes, at borgerhenvendelsen er anonymiseret. Det er på den baggrund ikke muligt for Rigspolitiet at udtale sig om sagen.

 

Det tilføjes, at kommunens afgørelse kan påklages til Rigspolitiet, jf. kørekortbekendtgørelsens § 102, stk. 2. Fristen for at klage er 4 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt.

 

Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse.