Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 126 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. november 2008.
Brian Mikkelsen
/
 Torben Jensen
Spørgsmål nr. 126 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
â€Hvem fører tilsyn med, om de børnesagkyndige overholder gældende standarder, og hvad er konsekvensen, hvis de ikke overholder disse standarder?â€
Svar:
Når en sag om forældremyndighed, barnets bopæl eller samvær verserer i statsforvaltningen, kan statsforvaltningen beslutte at iværksætte en børnesagkyndig undersøgelse i sagen. Familiestyrelsens vejledning af 25. januar 2008 om børnesagkyndige undersøgelser indeholder bl.a. en nærmere angivelse af, hvilke kvalifikationer en børnesagkyndig skal have. Der henvises i den forbindelse til Justitsministeriets samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 124 fra Folketingets Retsudvalg.
Hvis statsforvaltningen beslutter, at barnets perspektiv skal belyses ved en børnesagkyndig undersøgelse, skal statsforvaltningen udarbejde en opgavebeskrivelse for den børnesagkyndige undersøgelse. Den børnesagkyndige tilrettelægger på baggrund af opdraget og tilsendte sagsakter den børnesagkyndige undersøgelse, herunder beslutter, hvilke metoder der skal benyttes under arbejdet med undersøgelsen. Det er den børnesagkyndige selv, der bestemmer, hvordan en undersøgelse skal foretages.
Â
Det beror på statsforvaltningens skøn, hvilken vægt, der skal lægges på en børnesagkyndig erklæring. Hensynet til barnets bedste er i den sammenhæng det afgørende moment.
En forælder kan klage over en børnesagkyndig undersøgelse, herunder udførelsen af den børnesagkyndiges arbejde. Det er i den forbindelse op til statsforvaltningen at beslutte, hvilken betydning en klage over den børnesagkyndige undersøgelse skal have for den fortsatte behandling af sagen.
Endelig kan det oplyses, at klager over psykiatere kan indgives til Sundhedsvæsenets Patientklagenævn.
Hvis en forælder ønsker at klage over en psykolog, der har foretaget en børnesagkyndig undersøgelse, afhænger det blandt andet af psykologens ansættelsessted, hvilken klageinstans der er den rette.
Klager over psykologer, der er offentligt eller privat ansatte, skal indgives til ansættelsesstedet eller til Psykolognævnet. Er psykologen selvstændig, skal klagen indgives til Psykolognævnet. Psykolognævnet kan kun anvendes, hvis psykologen er autoriseret. Er psykologen ikke autoriseret, skal klagen indgives til Dansk Psykolog Forenings Etiknævn, hvis psykologen er medlem af Dansk Psykolog Forening.