Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
751109_0001.png
751109_0002.png
751109_0003.png
751109_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
3. november 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1353JEE42206
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1253 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. september 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Bonne (SF).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1253 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere artiklerne i Lolland-FalstersFolketidende 29. august 2009 og Lolland-Falster Folketiden-des leder 31. august 2009, hvor Linda Sommer, kriminalassi-stent ved Sydsjællands- og Lolland-Falsters politi og konser-vativ byrådskandidat retter kritik af politiets forhold på Lol-land-Falster og Sydsjælland.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:”Som anført i besvarelserne af 27. oktober 2008 af spørgsmålnr. 1196 og 1198 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg ved-rørende beredskabet i Nakskov gik Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi i ”ny drift” den 3. december 2007, hvor dennye fælles vagtcentral blev etableret i Næstved.Som også anført i besvarelsen har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi – som led i Rigspolitiets plan for tilpasning afpolitiets lokalemasse til den nye struktur, der er en følge afpolitireformen (den såkaldte nivelleringsplan) – i samarbejdemed Rigspolitiet og Slots- og Ejendomsstyrelsen gennemgåetkredsens bygningsmasse med henblik på at tilpasse lokale-forbruget og huslejeudgifterne i politikredsen til det niveau,der forventes at være bevillingsmæssig mulighed for at finan-siere fremover.Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i den forbindelseværet meget opmærksom på at vælge løsninger, der på denene side frigør de nødvendige kvadratmeter og lejekroner, ogsom på den anden side justerer kredsens struktur på en politi-fagligt set hensigtsmæssig måde. Løsningen indebærer bl.a.,at kredsens tre efterforskningsafdelinger i foråret 2009 ryk-kede fra henholdsvis Slagelse og Nakskov til stationen i Vor-dingborg, at beredskabet i Vordingborg pr. 1. maj 2009 ryk-kede til stationen i Næstved, og at beredskabet i Nakskov frasamme dato rykkede til stationen i Nykøbing F. Beredskabetudgår således nu fra tre steder i kredsen, Nykøbing F., Næst-ved og Slagelse. Ændringerne i beredskabet skyldes primærthensynet til at mindske sårbarheden i de små beredskaber ogderved sikre et mere slagkraftigt og bæredygtigt beredskab ialle dele af kredsen, ligesom der er lagt afgørende vægt påhensynet til også fremover at kunne rekruttere medarbejderetil den beredskabsmæssige opgave i Nakskov og på udnyttel-sen af lokalemassen i Vordingborg. Endvidere vil disse æn-dringer frigøre et antal lederstillinger i kredsen.2
I forbindelse med ændringerne i beredskabet blev der nedsaten følgegruppe med henblik på at sikre, at man også fremoverpå en forsvarlig og hensigtsmæssig måde kan sikre en godberedskabsmæssig betjening af borgerne i hele politikredsen.På baggrund heraf er der udarbejdet en samlet patruljeplanfor hele kredsen, der bl.a. sikrer, at der dels er overlap i pa-truljedækningen mellem vagtskifter, og dels i alle døgnets ti-mer er flere patruljer til rådighed i de tre patruljeområder,som beredskaberne dækker. Dette gælder naturligvis også forLolland-Falster. Når det i artiklerne anføres, at der ofte kun erén patruljevogn til at dække Lolland-Falster, er det såledesikke korrekt.En opgørelse over det antal patruljer, der samlet set er dispo-neret i Lolland kommune i en 3-måneders periode, viser i øv-rigt, at antallet af disponerede patruljer er steget fra 2008 til2009. Det bemærkes i den forbindelse, at den gennemsnitligeresponstid for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er fal-det fra 11,41 minutter i 4. kvartal af 2006 til 9,37 minutter i 1.halvår 2009. Den gennemsnitlige responstid målt på de 20 %længste tider viser ligeledes, at denne er faldet fra 22,33 mi-nutter i 1. halvår 2007 til 18,13 minutter i 1. halvår af 2009.Dette fald på 4 minutter og 20 sekunder indikerer, at den be-redskabsmæssige dækning også af yderområderne i politi-kredsen er betydeligt forbedret.For så vidt angår det anførte om indbrudssager er det korrekt,at antallet af anmeldelser om indbrud i beboelse er steget iLolland og Guldborgsund kommuner fra 2007 til 2009. Detteskal imidlertid ses i sammenhæng med den generelle krimi-nalitetsudvikling i samfundet og de faktorer, der indvirkerherpå. Således har kriminalitetsudviklingen for hele landetvist en stigende tendens vedrørende tyveri, herunder ind-brudssager, gennem de seneste år.Særligt for så vidt angår Lolland kommune skal det imidlertidfremhæves, at der i perioden fra den 1. maj til den 1. august2009 i forhold til samme periode i 2008 er 3 % færre anmeld-te indbrud i beboelse samtidig med, at der er en stigning på33 % i antallet af rejste sigtelser. På samme måde er der i pe-rioden fra 2008 til 2009 sket en markant forøgelse på 83 % afsigtelsesprocenten i sager om tyveri fra personbil. Det skalendvidere fremhæves, at antallet af anmeldelser om person-farlig kriminalitet i kommunen er faldet med 29 % fra 2008til 2009.For så vidt angår spørgsmålet om den geografiske spredningaf afdelinger i politikredsen følger det af forarbejderne til lo-ven om politireformen, at en række områder skulle samles,herunder vagthavendefunktionen og juristerne i anklagemyn-3
digheden, men udgangspunktet var, at den eksisterende byg-ningsmasse skulle udnyttes. Dette sammenholdt med de ju-steringer, der følger af den ovenfor omtalte nivelleringsplan,medfører, at det med den eksisterende bygningsmasse i Syd-sjællands- og Lolland-Falsters politi ikke er muligt at samlef.eks. anklagemyndigheden og de tre centrale efterforsk-ningsafdelinger på samme lokalstation.Sydsjællands- og Lolland-Falsters politi kan i øvrigt ikkegenkende den i artiklerne gengivne beskrivelse af bl.a. det fo-rebyggende arbejde.Det bemærkes endelig, at den årlige jobtilfredshedsunder-søgelse rent faktisk viste en ikke ubetydelig fremgang fra2007 til 2008.”
4