Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. oktober 2009Lovafdelingen2009-792-1023LOJ42039
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1232 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. september 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1232 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Vil ministeren tage initiativ til lovgivning, der sikrer, at alisolationsfængsling skal for en dommer, således at der kom-mer retssikkerhed for isolationsfængslede?”Svar:
I spørgsmål nr. 1230 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del), som er stil-let samtidig med nærværende spørgsmål, er der henvist til en avisartikelom en konkret indsat, der ikke er isolationsfængslet. Det er på dennebaggrund ved besvarelsen lagt til grund, at der spørges til, om straffuld-byrdelsesloven bør ændres, således at afgørelser om udelukkelse fra fæl-lesskab kan indbringes for domstolene i medfør af lovens § 112. Regler-ne om udelukkelse fra fællesskab gælder også for varetægtsarrestanter, jf.retsplejelovens § 776, 1. pkt.Efter straffuldbyrdelseslovens § 112 kan visse endelige administrativeafgørelser, som er truffet af Kriminalforsorgen, af den indsatte begæresindbragt for retten. Denne særlige ordning omfatter bl.a. visse afgørelserom disciplinærstraffe og konfiskation og afgørelser, der retter sig moddet tidspunkt, hvor den pågældende kan forvente at blive løsladt ellerprøveløsladt.Som det også fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 1231fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del), nedsatte Direktoratet for Krimi-nalforsorgen i foråret 2001 en arbejdsgruppe med henblik på at overveje,i hvilket omfang ændringerne af reglerne om isolationsfængsling i som-meren 2001 burde have afsmittende virkning på straffuldbyrdelseslovensregler om udelukkelse fra fællesskab under afsoning. Arbejdsgruppendrøftede i den forbindelse spørgsmålet om, hvorvidt der burde indføresmulighed for domstolsprøvelse efter straffuldbyrdelseslovens § 112 aftvangsmæssig udelukkelse fra fællesskab. Arbejdsgruppen fandt imidler-tid ikke grundlag for at foreslå ændringer i de gældende regler. Gruppenhenviste til, at afgørelser om udelukkelse fra fællesskab er udprægetskønsmæssige afgørelser, som træffes ud fra et indgående kendskab tilmiljøet i institutionen – et kendskab, som domstolene ikke vil have isamme omfang som Kriminalforsorgen.Hertil kommer, at den indsatte kan klage over afgørelser om udelukkelsefra fællesskab til Direktoratet for Kriminalforsorgen, og der kan ogsåklages over sagen til Folketingets Ombudsmand. Endelig har den indsatte2
mulighed for ved domstolene at anlægge en almindelig civil retssag modKriminalforsorgen, jf. grundlovens § 63.På den anførte baggrund er der efter Justitsministeriets opfattelse ikkegrundlag for at indføre særlige regler om domstolsprøvelse af afgørelserom udelukkelse fra fællesskab efter reglerne i straffuldbyrdelsesloven.
3